jsem momentalne v zahranici a obdzel jsem SMS o cerpani kreditu v castce 54,45 kc za prichozi hovor. Stejna castka je uvedena i v internetove samoobsluze O2. Od sveho pobytu v zahranici jsem zadny hovor z duvodu zcela neprimerene ceny neprijal a pouzivam k volani mistni SIM kartu s desetinovou cenou.
Neopravnene cerpani jsme reklamoval postupem pozadovanym O2, tj. pres Chat O2 kde mi operatori pouze sdelili, ze maji v systemu registrovan prichozi hovor a tudiz je platba opravnena.
Nebyli mi schopni podat jedinou blizsi informaci kdy a jake cislo jsem prijal. Pouze jsem obdrzel naslednou SMS, ze moje reklamace je neopravnena.
Situaci, kdy si operator strhava castku za hovor bez ochoty dolozit zda k nejakemu vubec doslo povazuji za zcela nerovne postaveni mezi spotrebitelem a poskytovatelem sluzby.
Jak se muze spotrebitel branit proti takovemu neopravnemu ceprani castky, kterou poskytl dodavateli, tj, O2
predplacena karta O2 - roaming
vraceni neopravnene odectene castky z kreditu
Bylo by žádoucí, aby společnost tyto informace uvedla. Pokud je neuvede spotřebiteli, bude muset tyto informace doložit Českému telekomunikačnímu úřadu v případě, že spotřebitel podá námitku proti vyřízení reklamace. Jedná se o správní řízení, které podléhá správnímu poplatku. Návrh je nutné podat nejpozději do 1 měsíce ode dne doručení vyřízení reklamace nebo marného uplynutí lhůty pro její vyřízení, jinak právo uplatnit námitku zanikne.
záležitost jsem ověřil a zjistil jsem následující:
18. 6. 2014 ve ve 13 hodin skutečně došlo k přijetí hovoru v délce trvání 6 sekund, který byl také naúčtován. Číslo příchozího hovoru nelze standardní cestou zjistit. V případě nutnosti je možné požádat o tzv. identifikaci zlomyslného volání, kde telefonní číslo zjistíme. Tento výpis je však za cenu 250 Kč vč. DPH.
Děkuji za pochopení.
Miroslav Trčka, Guru pro Social Media, O2
Bohužel vyjádření společnosti v zásadě jen opakuje to, co řádné uplatnění reklamace, tj. náš systém nám říká, že k nějakému hovoru došlo, informaci vám ale sdělit nemůžeme a pokud chcete reklamovat cca. 55 Kč musíte investovat 250 Kč, abychom vam laskavě sdělili, jakou službu jsme vám poskytli, tj. kdy a kdo vám volal a za co jsme si strhli vasš peníze.
Pokud by někdo přijel do servisu a naúčtovali vám za opravu a neřekli,že ale nesdělí, co a kde vyměnili ale že za to zaplatit musíte, případně, že budou chtít zaplatit 5x víc za prozrazení takového tajemstvi, předpokládám, že i zástupci O2 by se takovému postupu bránili.
Každopádně poplatek za stížnost k telekomunikačnímu úřadu je levnější řešení, a proto ho podstoupím. Určitě si také tuto zkušenost neponechám pro sebe a se opět setkám s panem Kellnerem, protože taký zákaznický přístup je proti zásadám, které uplatňuje ve svých společnostech. Možná jen pro krátkost převzetí, se nestačily prosadit v O2
Děkuji D-Testu za snahu. Pro postup O2 bohužel pochopení nemám
Jan Pacák
Společnost spotřebiteli sdělila datum, čas a délku hovoru. Zjištění konkrétního přijatého čísla nezmění povinnost spotřebitele k úhradě služby. Domnívá-li se spotřebitel, že ke spojení nedošlo, může se obrátit na Český telekomunikační úřad, který o reklamaci rozhodne.
Vzhledem ke skutečnosti, že spotřebitel již nevyužil možnost reakce, považujeme stížnost za uzavřenou.