Dobrý den
Obracím se na Vás s prosbou o pomoc při řešení reklamace zájezdu(ubytování) do Řecka s CK Čedok. Nabídka, popis i foto, neodpovídala realitě. Nafocené pokoje jiné kategorie, neexistující služby jako je restaurace, bar, lobby bar, hluk a špína. Na místě jsem kontaktoval delegátku zájezdu a tam nic nevyřešila, ani se mnou nesepsala reklamační protokol, jen řekla, že nás nemá stejně kam dát. Reagoval jsem tedy mailem na CK, taky bez odezvy. Napsal jsem tedy po příjezdu domů reklamaci na reklamační oddělení s vyobrazením toho, co nabízí a co je skutečnost, včetně zvukové nahrávky(asi)prádelny, která těsně sousedila s naším pokojem a z níž se po většinu dne linul neskutečný hluk jakéhosi čerpadla. Po měsící mi přišlo vyrozumění o neuznání reklamace, protože je jaksi vlastně v pořádku. Po opětovné urgenci s podrobným vyvrácení bodů neuznání reklamace jsem po dalším měsíci dostal další vyrozumění, že trvají na tom, že vše bylo dle nabídky a reklamaci neuznají.
Nikdy jsem nic nereklamoval, ale tohle mě teda rozčílilo, kdyby člověk cítil alespoň náznak omluvy a snahu nalézt nějaké řešení....ale nic. Sjezdil jsem toho už dost, ale takové chování od\"renomované CK ČEDOK\"jsem nečekal. I proto jsem si vybral tuto CK abych měl jistotu, že dostanu to, co kupuji...a ejhle!!
Díky
Ivo PRACHAŘ
Olomouc
ČÍSLO ZÁJEZDU 19022357
Podle tzv. Frankfurtské tabulky, která se používá v Evropě, lze požadovat slevu na jednotlivé neposkytnuté služby. Já jsem požadoval u CK 50% refundaci .
Neměl-li zájezd vlastnosti, o nichž pořadatel spotřebitele ujistil nebo které spotřebitel vzhledem k nabídce a zvyklostem důvodně očekával, měl by pořadatel zajistit nápravu, pokud by si nevyžádala neúměrné náklady. Nezjednal-li pořadatel nápravu ani v přiměřené lhůtě, kterou mu spotřebitel určil, může si spotřebitel zjednat nápravu sám a pořadatel jí nahradí účelně vynaložené náklady.
Měl-li zájezd vady, vytkl-li je spotřebitel bez zbytečného odkladu a určil-li přiměřenou lhůtu k odstranění vady, má spotřebitel dle § 2540 občanského zákoníku právo na slevu z ceny ve výši přiměřené rozsahu a trvání vad. Existenci vad je nutné doložit (např. foto nebo video záznam). Nevytkl-li spotřebitel vady zájezdu bez zbytečného odkladu vlastním zaviněním, právo na slevu mu vůbec nevznikne, proto doporučujeme jednat vždy co nejdříve.
Pokud pořadatel zájezdu porušil některou ze svých povinností, může spotřebitel také požadovat náhradu škody na majetku a také náhradu újmy za narušení dovolené. Pořadatel odpovídá zákazníkovi za splnění povinností ze smlouvy bez zřetele na to, zda v rámci zájezdu poskytují jednotlivé služby cestovního ruchu jiné osoby.
Pro výpočet výše nároku je možné využít tzv. Frankfurtskou tabulku slev. Tabulka není právně závazná, jedná se spíše o pomocné vodítko. Zde je k dispozici ke stažení Frankfurtská tabulka slev: http://www.dtest.cz/clanek-3723/jak-spravne-reklamovat-vady-zajezdu. Více informací ohledně problematiky zájezdů je možné také vyhledat na adrese https://www.dtest.cz/clanek-4407/pravo-problemy-se-zajezdy.
Pokud pořadatel reklamaci zájezdu zamítne, má spotřebitel možnost obrátit se na mimosoudní řešení sporů při České obchodní inspekci. Více informací o mimosoudním řešení sporů je možné vyhledat na webové adrese www.adr.coi.cz.