Dne 23.5. 2019 jsem na e-shopu Hervis sports objednala 2 ks pánské bundy Idahoe a 1 ks dámské bundy Alaska. Veškeré zboží jsem ihned uhradila kartou. Asi po měsíci bez jakékoli komunikace mi byla stornována 1 pánská bunda, za kterou mi nebyly vráceny peníze. Urgovala jsem celou záležitost telefonicky a asi po 14 dnech jsem se dočkala vrácení peněz. Dámská bunda mi byla doručena také asi po měsíci na prodejnu a byla v pořádku převzata.
Avšak další pánská bunda byla neustále objednána a nic se nedělo. Začátkem srpna jsem opět volala na infolinku, kde mi bylo sděleno, že to vyřeší, bundu stornují a peníze mi hned vrátí na účet. Opět nic, akorát přišel email o stornu objednávky, ale peníze nikde. Volala jsem v půlce srpna, kdy mi paní na infolince sdělila, že je tam něco špatně a že to vyřeší a ozvou se mi. Samozřejmě opět ticho po pěšině a nikdo se neozval, peníze vráceny nebyly. Tento týden se pokouším opět dovolat na infolinku, ale nikdo to nebere. Už mi dochází síly a prosím o pomoc při vyřešení sporu, který se táhne už 3 měsíce. Děkuji
Alaska dámská bunda černá Art. č. 2298408 , Idahoe pánská bunda černá Art. č. 2298910 , číslo objednávky: 6806933
Žádám o vrácení neprávem držených peněz za nedodané zboží - pánskou bundu alaska.
Mezi subjekty byla uzavřena kupní smlouva, ze které stranám vznikají práva a povinnosti. Povinností prodávající je zboží dodat. Vzniklou smlouvu lze měnit nebo rušit pouze na základě dohody stran nebo na základě zákonných důvodů. Jako zákonný důvod připadá pouze následná nemožnost plnění, kdy se dluh stane nesplnitelným až po vzniku závazku (např. zboží se přestalo vyrábět). Ovšem musí se jednat o objektivní stav. Plnění není nemožné, lze-li dluh splnit za ztížených podmínek, s většími náklady, s pomocí jiné osoby nebo až po určené době.
Pokud se smluvní strany dohodly na zrušení smlouvy od počátku, mají povinnost vrátit si plnění tak, jak si sjednaly. Strana, která takto nepostupuje, drží majetkový prospěch bez právního důvodu (právní důvod dohodou o zániku smlouvy odpadl), jednalo by se tedy o bezdůvodné obohacení. Kdo se bezdůvodně obohatil, je povinen získaný majetkový prospěch vrátit ochuzenému bezprostředně po výzvě. Pokud tak neučiní, ocitá se v prodlení a ochuzený má možnost navíc požadovat zákonný úrok z prodlení.
Společnost je možné vyzvat k plnění tzv. předžalobní výzvou dle § 142a občanského soudního řádu. Zaslání předžalobní výzvy nikoho nezavazuje k podání žaloby u soudu. Ale při projednání sporu před soudem, má v případě úspěchu ten, kdo vyzval protistranu předžalobní výzvou, právo na náhradu nákladů řízení. Jejím zasláním je zároveň dlužník upozorněn na možnost uhradit dluh bez dalších soudních výdajů. Více informací ohledně předžalobní výzvy je možné vyhledat na webové adrese www.dtest.cz/clanek-3511/predzalobni-vyzva.