operátor (Vodafone) mi změnil podmínky mého tarifu, respektive navýšil jeho cenu. Dle všeobecných podmínek jsem chtěl tedy svůj tarif zrušit bez sankcí, přičemž mi na jejich zákaznické lince bylo sděleno, že musím zaplatit paušální odškodnění za předčasné ukončení smlouvy, neboť mám na svém čísle závazek minimálního měsíčního plnění. Mám v tomto případě cituji ze zákona: "právo ukončit smlouvu ke dni nabytí účinnosti této změny, a to bez sankce, jestliže nové podmínky nebude účastník akceptovat" ? Děkuji za odpověď
Možnost zrušit smlouvu bez sankce (paušálního odškodnění) a umožnit přenos čísla k jinému operátorovi.
Zákon o elektronických komunikacích umožňuje jednostrannou změnu podmínek ve prospěch poskytovatele služby. Pokud se jedná o změnu podstatných náležitostí smlouvy (např. cena)nebo změnu jiných ustanovení, které vedou ke zhoršení postavení spotřebitele, je podnikatel povinen prokazatelně informovat spotřebitele rovněž o jeho právu ukončit smlouvu ke dni nabytí účinnosti této změny, a to bez sankce, jestliže nové podmínky nebude spotřebitel akceptovat. Informaci je podnikatel povinen poskytnout spotřebiteli způsobem, který si zvolil pro zasílání vyúčtování. Právo ukončit smlouvu nevzniká, pokud dojde ke změně smlouvy na základě změny právní úpravy nebo v případě změny smlouvy, která je důsledkem rozhodnutí Českého telekomunikačního úřadu.
Hezký den, pane Severo,
podle vašeho popisu pravděpodobně došlo k chybnému vyhodnocení situace z naší strany. Abychom to mohli řešit, napište nám prosím do Centra péče přes http://tam.je/formular.
Děkuji.
Ondřej Ullmann
Péče o zákazníky
Komentář: Na základě vyjádření dTestu Vodafone uznal oprávněnost mého požadavku a poskytl mi ČVOP, takže mohu bez problémů a zdarma odejít k jinému operátorovi, což jsem již učinil. Děkuji za spolupráci. S pozdravem D.Severa.