Dávám stížnost na zkrácení dovolené a žádám kompenzaci,dne 24.9.2019 jsem letěli do Turecka,měli jsme odlétat 12.30 hod,před odletem dva dny nám posunuli let na 17.30 hod, datum zůstal stejný,zakoupený zájezd byl na 8 dní ,7 noci a dní a 8 den na cestu,do Turecka a do hotelu sultán jsme se dostali 25.9.2019 ráno 13,40 hod ,hotel z 5 hvězdičky a nonstop servisem ,nám odmítli dat najíst napít ,že delegát to neobjednal,takže jsme začali neděli all exkluzi a skončili v sobotu 31.9.2019 4,30 hod jsme opustili hotel a 5 hod ráno jeli na letiště , cestovní kanceláří Fišer jsem podal stížnost a žádost o reklamaci a kompenzaci,je to již pomalu měsíc a žádná reakce, Fišer cestovka ,mi stále to samé říká že nemají letadla a poškodila nás letecká společnost,já přeci jsem žádnou smlouvu z leteckou společností neuzavřel a můj partner byl Fišer,který semnou udělal řádnou smlouvu pod číslem 12209502, vtomto případě nás Fišer oklamal a ještě zproste okradl ,myslel jsem že značkové cestovní kanceláře to neudělal ,ale opak je pravdou že Fišer se chová jako ti šmejdi .které okrádají chudé , přesně jsem sjednané služby využil 5 dní na plno žádám o pomoc,s pozdravem stuenkovi
Kompenzace
Argumentaci tím, že spotřebitele poškodila letecká společnost, nikoliv cestovní kancelář, nelze považovat za správnou. Dle § 2542 odst. 1 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, pořadatel (tedy cestovní kancelář) odpovídá zákazníkovi za splnění povinností ze smlouvy o zájezdu bez zřetele na to, zda v rámci zájezdu poskytují jednotlivé služby cestovního ruchu jiné osoby (např. právě letecká společnost).
Při porušení povinnosti, za niž odpovídá, nahradí pořadatel zákazníkovi vedle škody na majetku také újmu za narušení dovolené, zejména byl-li zájezd zmařen nebo podstatně zkrácen.
Pro výpočet výše nároku je možné využít tzv. Frankfurtskou tabulku slev. Tabulka není právně závazná, jedná se spíše o pomocné vodítko. Frankfurtská tabulka slev je k dispozici k nahlédnutí na internetových stránkách https://evropskyspotrebitel.cz/wp-content/uploads/2017/08/frankfurtska-tabulka.pdf.
Pokud však cestovní kancelář bude trvat na zamítnuté reklamaci, bude nutné se domáhat poskytnutí slevy ve výši přiměřené rozsahu a trvání vady soudní cestou.
Pokud pořadatel reklamaci zájezdu zamítne, má spotřebitel rovněž možnost obrátit se na mimosoudní řešení sporů při České obchodní inspekci. Více informací o mimosoudním řešení sporů je možné vyhledat na webové adrese https://www.coi.cz/informace-o-adr/.