Dobrý den, obracím se na vás s prosbou o pomoc při řešení neuznané reklamace obuvi v prodejně A3 sport.
Dne 18.4.2019 jsme zakoupili dceři v prodejně A3 Sport s.r.o. v Brně Vaňkovce boty zn. NIKE v ceně 1192 Kč. Po cca 5-ti měsících se začaly odlepovat podrážky na špici obou kusu bot, podali jsme tedy v prodejně A3 Sport OC Vaňkovka dne 16.9.2019 reklamaci, dne 30.9.2019 byla reklamace zamítnuta, kdy jejich znalec konstatoval následující: „Reklamace se zamítá, obuv byla promočená a tím byla snížena pevnost lepeného spoje, spodkových a vrchových dílců“.
Dne 5.10.2019 jsem prodejnu navštívil, abych vyjádřil osobní nesouhlas s neuznáním reklamace. Prodavači mi sdělili, že opětovná reklamace prakticky není možná, protože bude opět zamítnuta.
Prosím o vaši radu, co mohu jako zákazník, který nesouhlasí s neuznáním reklamace, dělat, jaké (např. právní kroky) mohu podniknout.
Obuv nebyla v pračce a pokud vyjdu v obuvi ven a následně začne pršet, nemohu přeci obuv sundat a chodit bosý, domnívám se, že každá obuv při běžném nošení přijde do styku s vlhkým prostředím při dešti.
Díval jsem se na internet a podobných problémů s neuznanou reklamací má více zákazníků, skoro se domnívám, že takto řeší obchod většinu reklamací přes „svého“ znalce pana Janatu.
I vzhledem k přístupu obchodu po následné neuznané reklamaci chci tuto záležitost řešit třeba i soudní cestou, jen nevím, jak postupovat.
Děkuji za vaši odpověď a radu
S přátelským pozdravem
Marcel Petříček
Dětská sportovní obuv zn. NIKE, CITY COURT 7 GS, vel. 7 (EUR 40)
vrácení peněz nebo nová obuv
Nesouhlasí-li spotřebitel s odborným posudkem, musí jeho závěry rozporovat. Silným a přesvědčivým důkazem o tom, že reklamace nebyla vyřízena řádně, je posudek soudního znalce z oboru. Prokáže-li posudek nedůvodnost zamítnutí reklamace, má spotřebitel právo požadovat nápravu nebo má možnost přímo odstoupit od smlouvy, protože jeho reklamace nebyla vyřízena řádně a včas. Odstoupením od smlouvy se závazek ruší od počátku a strany si vrátí to, co si plnily. Kromě toho má také spotřebitel právo na náhradu účelně vynaložených nákladů spojených s reklamací (tedy včetně proplacení znaleckého posudku). Seznam soudních znalců je možné vyhledat mimo jiné na webové adrese www.dtest.cz/soudni-znalci.
Více informací o vyřizování reklamací je možné vyhledat na webové adrese www.dtest.cz/nejcastejsi-problemy/zamitl-vam-prodejce-reklamaci-zbozi-prevzateho-pred-mene-nez-6-mesici/25.