V červnu tohoto roku jsme uzavřeli povinné a havarijní pojištění u Allianz s tím, že máme pojištěné úplně vše a přímou likvidaci. Při sjednání pojistného jsme museli na "vstupní" prohlídku vozu kde byla pořízena i fotodokumentace vozu. 27.7. vznikla škodní událost. Paní narazila zrcátkem do zrcátka našeho vozu. To se samozřejmě poškodilo a přestalo i svítit. Škodní událost byla nahlášena ten samý den, včetně záznamu o nehodě. Přijel likvidátor a cca 5 týdnů se nedělo vůbec nic. Po mé urgenci bylo řečeno, že paní se k nehodě nevyjadřuje tak to nejde rychleji. Po dalších cca 14 dnech jsme byli vyzváni ať nehodu nakreslíme a napíšeme přesný popis. To jsme tedy udělali. Včera do emailu přišla informace o škodě a to ta, že škodní událost byla ukončena a na základě výsledků šetření právo na pojistné plnění nevzniklo a to z toho důvodu, že dle přiložené dokumentace nelze jednoznačně určit kdo je za poškození zrcátka zodpovědný. Z fotodokumentace je prý zřejmě viditelné, že poškození je staršího data. Nám se tento přístup absolutně nelíbí, protože nejen, že poškození není staršího data, ale na víc má pojišťovna onu fotodokumentaci ze vstupní prohlídky ze které je patrné, že zrcátko bylo v pořádku. Což je tedy zhruba měsíc před tím než se tato škodní událost stala.
Povinné ručení a havarijní pojištění
Velice bychom uvítali, kdyby šla tato záležitost vyřešit spravedlivým způsobem.
Šetření pojistné události je skončeno sdělením jeho výsledku osobě, která uplatnila právo na pojistné plnění. Spotřebitelka může následně požádat o zdůvodnění zkrácení pojistného plnění. Toto zdůvodnění musí být v písemné formě a mělo by z něho být jasné, proč bylo pojistné plnění zkráceno. Pokud spotřebitelka se zdůvodněním nesouhlasí, je vhodné proti výsledku šetření pojistné události uplatnit u pojišťovny stížnost. Nebude-li spotřebitelka se stížností úspěšná, má možnost obrátit se na mimosoudní řešení sporů.
K mimosoudnímu řešení sporů mezi pojišťovnou a spotřebitelem (pojistníkem, pojištěným, oprávněnou osobou) v neživotním pojištění je příslušná Česká obchodní inspekce. Českou obchodní inspekci lze kontaktovat na adrese: Česká obchodní inspekce, Ústřední inspektorát - oddělení ADR, Štěpánská 15, 120 00 Praha 2. Více informací o mimosoudním řešení sporů je možné dohledat na webové adrese www.adr.coi.cz.
Podmínkou zahájení postupu mimosoudního řešení sporu před Českou obchodní inspekcí je skutečnost, že se spotřebitelce nepodařilo vyřešit spor přímo s pojišťovnou.