Zboží mi bylo doručeno a v zákonné lhůtě 14 dní od doručení, jsem chtěla vrátit zpět . Prodejce reagoval, že mám vyplnit reklamační řád. Což jsem udělala s poznámkou, že chci od smlouvy odstoupit a žádám o vrácení částky 617Kč. A to už 1.10.2019, od té doby již reaguje stále stejnou větou- vyplňte reklamační protokol. Adresu pro vrácení zboží mi nezaslali - a tu kterou jsem si sama našla, tak zde firma nesídlí.
číslo objednávky 251618, Elegantní podzimní šaty Zara - šaty ušity z tenkého polyesteru, velikost odpovídá košili. Zcela nevhodné k nošení.
Žádám vrácení celé částky 617 Kč zpět na můj účet.
Spotřebitelka má dle § 1829 odst. 1 písm a) zák. č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, 14 dnů od převzetí zboží na to, aby odstoupení u prodávajícího uplatnila. V návaznosti na to má prodávající povinnost jí dle § 1832 odst. 1 občanského zákoníku vrátit do 14 dnů od tohoto odstoupení všechny peněžní prostředky včetně nákladů na dodání, které od ní na základě smlouvy přijal, stejným způsobem.
Pokud prodávající nevrátí peněžní prostředky ve stanovené lhůtě, ocitá se v prodlení, spotřebitelka tak může požadovat úroky z prodlení dle § 1970 občanského zákoníku. Nevrácením částky v zákonné lhůtě se z ní stává bezdůvodné obohacení na straně prodávajícího, které je povinen dle § 2991 odst. 1 občanského zákoníku vydat spotřebitelce.
Nepodaří-li se spor vyřešit smírnou cestou, má spotřebitelka možnost obrátit se na mimosoudní řešení sporů při České obchodní inspekci. Tato služba je bezplatná. Odkaz na podání návrhu na zahájení mimosoudního řešení sporů je možné vyhledat na webové adrese https://www.coi.cz/informace-o-adr/.
Platila-li spotřebitelka při nákupu přes internet platební kartou, může spotřebitelka využít bankovní nástroj zvaný zpětná platba (chargeback). S jeho pomocí lze za určitých podmínek získat peníze zpět. V případě problému by měla spotřebitelka co nejdříve kontaktovat svou banku s žádostí o provedení zpětné platby. Žádost je vhodné podpořit relevantními dokumenty, například kopií komunikace s obchodníkem atd.