Dne 28.11.2017 jsem na e-shopu Alza.cz zakoupil telefon iPhone 7. Po necelých 2 letech začal problém s nabíjením: Při připojení telefonu k nabíječce se nabíjení samo odpojovalo a byl problém telefon dobít. Proto jsem jej zanesl do Alzy a nabíjecí port reklamoval.
Po nějaké době mi přišlo vyjádření, že vadu není možné řešit v rámci záruky a návrh na placenou opravu v ceně 5006 Kč bez DPH. Uvedený důvod je vyjádření servisního střediska: "Bateria vykazuje bezne opotrebenie sposobene pouzivanim zariadenia, zariadenie vykazuje mechanicke poskodenie (prasknute lcd) Oprava mozna platene vymenou vadnych komponentov". Snažil jsem se zjistit více informací a po mnoha urgencích a dotazech mi bylo sděleno, že "že pro provedení diagnostiky popisované vady je nutné přístroj otevřít. Bohužel, ale vykazuje poškození v oblasti displeje, které toto znemožňuje. Při demontáži hrozí další mechanické poškození přístroje a z toho důvodu není tedy možné provést bezplatnou diagnostiku záruční vady. "
Při předání přístroje k reklamaci nebylo zjištěno žádné poškození displeje kromě malého škrábance a drobných oděrek (doloženo příjemkou reklamace).
Domnívám se, že prodejce nemůže zamítnout reklamaci rozbitého nabíjecího portu z důvodu poškození jiné nesouvisející části přístroje. Jako spotřebitel mám právo na záruční opravu vadné části. Prodejce nemůže přenášet různá rizika vyplývající z konstrukčního řešení přístroje a náročnosti opravy na spotřebitele.
Mobilní telefon iPhone 7 32GB Černý
Žádám o záruční opravu nabíjecího portu. V případě, pokud to není možné, žádám o výměnu za nový kus, případně vrácení peněz.
Odpovědnost prodávajícího za vady zboží se podle § 2167 písm. b) občanského zákoníku nevztahuje na opotřebení věci způsobené jejím obvyklým užíváním. I na samotnou baterii je však záruka 24 měsíců, samozřejmě se musí přihlížet k tomu, že některé typy baterií jsou spotřební a nejdou nabíjet, jejich životnost tedy nemusí dosahovat celé délky záruční doby. Na nabíjecí baterie je záruka běžných 24 měsíců. Dle judikátu Okresního soudu v Příbrami, sp. zn. 10 C 230/2011 by standardní pokles kapacity baterie po 24 měsících měl být cca 50%. Vyplývá tak z norem ČSN EN 61951-1a a ČSN EN 61951-2.
Uplynulo-li od zakoupení a převzetí zboží více než 6 měsíců, musel by v případě soudního sporu spotřebitel prokázat, že zboží bylo vadné při převzetí. Pokud tedy bylo rozhodnuto o reklamaci jako o neoprávněné, ale spotřebitel se závěry reklamace nesouhlasí a dožaduje se nápravy, musí důvody zamítnutí reklamace rozporovat. Silným a přesvědčivým důkazem o tom, že reklamace nebyla vyřízena řádně, je posudek soudního znalce z oboru. Prokáže-li posudek nedůvodnost zamítnutí reklamace, má spotřebitel právo požadovat nápravu nebo má možnost přímo odstoupit od smlouvy, protože jeho reklamace nebyla vyřízena řádně a včas. Odstoupením od smlouvy se závazek ruší od počátku a strany si vrátí to, co si plnily. Kromě toho má také spotřebitel právo na náhradu účelně vynaložených nákladů spojených s reklamací (tedy včetně proplacení znaleckého posudku). Seznam soudních znalců je možné vyhledat mimo jiné na webové adrese www.dtest.cz/soudni-znalci.