Správa železniční dopravní cesty, státní organizace

#36988Nesprávné ukončení nájemní smlouvy

15.11.2019, před 5 lety

Bohumila Kuželová

Od roku 1997 jsem bydlela ve služebním bytě výpravní budovy žst Říkovice. Od roku 2016 však nastaly problémy se smlouvami. Vedení SŽDC se změnilo. Na rok 2018 jsem žádala o prodloužení nájemní smlouvy a místo prodloužení mi vypracovali smlouvu novou, nesrozumitelnou, kterou jsem neřešila. O smlouvu na rok 2019 mne pronajímatel sám požádal. Zaplatila jsem kauci nesprávně vyplněnou složenkou čehož jsem si všimla až po zaplacení. Když jsem žádala vysvětlení, paní mi řekla, že si do složenky může napsat co chce. Jako příjemce bylo uvedeno mé jméno Bohumila Kuželová Říkovice 72 poznámkou, že mám být majitelem účtu v bance /700 v Ostravě. Problémy se sousedy a s topením mne přinutily se z bytu odstěhovat. Podařilo se mi to až v říjnu 2019. Teprve nyní jsem ve smlouvě na rok 2019 zjistila, že na OŘ v Olomouci ze mne SŽDC udělalo svého obchodního partnera.
Odběr plynu jsem ukončila v červnu 2019. Ukončení odběru elektřiny ČEZ rozhodl provést demontáží elektroměru od mého bytu č.1, znějícím na mé jméno, ale přes který byla zavedena elektřina do celé bývalé výpravní budovy se 2 byty a dopravní kanceláří.
Byt v Říkovicích jsem vyklidila, 5. 11. provedena demontáž elektroměru s ukončením odběru k 1. listopadu a 6. 11. jsem na OŘ Olomouc na podatelně předala klíče od bytu s průvodním dopisem. 13. 11. včera mezi mnou a jednatelkou, za přítomnosti právničky, došlo k ukončení nájmu (dohodou?) k 30. listopadu 2019. Vícekrát jsem upozornila na nesprávné údaje. V dokladu k podpisu bylo místo ukončení nájmu v bytě č.1 zapsáno "ukončení nájmu v bytové jednotce č. 13", a opět výmluva, že se paní spletla. Bleskově jsem dostala k podpisu jiný dokument a pod ním další 3, na jejichž text jsem přes cizí ruku neviděla. Doma jsem zjistila, že jsem nechtěně podepsala "Ukončení nájmu v bytové jednotce č. 13", kde trojka byla zabílená a světlá barva se setřela.
Je to neuvěřitelný podvod, zneužití identity... Od všeho mám kopie a prosím, co s tím? Tohle by potřebovalo rychlé řešení.

Prodloužení nájemní smlouvy na rok 2019 s nesprávnými údaji, Zařízení bytu mi měla být předána v r.2016 místo 1997 a další..

Prosím o radu. Jde o podvodné jednání ze strany pronajímatele ČD, SŽDC OŘ Olomouc. Nikdy jsem nepodnikala, ani nemám žádný peněžní účet.

21.11.2019 15:37, před 5 lety

Podle ustanovení § 556 odst. 1 věta první zákona č. 89/2012, občanský zákoník, platí, že co je vyjádřeno slovy nebo jinak, vyloží se podle (skutečného) úmyslu jednajícího, byl-li takový úmysl druhé straně znám, anebo musela-li o něm vědět.

Záležitost předáváme k vyjádření společnosti Správa železniční dopravní cesty.

12.3.2020 15:28, před 5 lety