na portálu ePoptávky jsem si zadal poptávku na opravu stavebních částí bytu.Vybral jsem p.M.,ne kvůli ceně,ale vstřícnému přístupu při prohlídce a k návrhu oprav,ani na internetu jsem nenašel žádnou negativní reakci.Sepsali jsme smlouvu,při podpisu jsem obdržel i příjmový doklad na dohodnutou zálohu 50t.Kč,při podpisu jsem si nechal předložit i osobní doklady,zda je to opravdu on (jediné co mne zarazilo,že měl vždy čas na prohlídku bytu a i když jsem náhle změnil z pracovních důvodů čas,u OSVČ který pracuje rukama...,ale prý pracují se synem a ještě jedním).Ve sjednaný den oprava nezačala,tel.jsem ho kontaktoval,poprvé že nestíhá,že příští týden Po nastoupí,v Po nikdo nikde ve Středu telefonuji-kde je-zrovna prý nakupuje mat.další Po určitě nastoupíme,v Po nic, ve Středu,že určitě zase v Po,pak týden nic,mezitím jsem poslal již ošklivější SMS,mám prý být v klidu na muj další tel.že je nemocný,že za týden,odstoupil jsem SMS a e-mailem od smlouvy a zažádal o vrácení zálohy,samozřejmě,že ho to mrzí atd. anic,takto uběhl měsíc,předal jsem to právníkovi aby ho také vyzval k vrácení zálohy,bylo mu e-mailem sděleno,že na 4.11.má se mnou sjednanou schůzku(což nebyla pravda) a také se nic nestalo,od té doby nekomunikuje.
Smlouva o dílo na provedení stavebních oprav v bytě
stačilo by mně vrátit zálohu, bez jakýchkoliv dalších sankcí,pokut,palmare, ztráty dvouměsíčního nájemného atd. .....
Pokud byla smlouva o díle uzavřena s přesným určením začátku prací, je zhotovitel povinen začít s plněním ve sjednaném čase. Zhotovitel, který svou povinnost včas neplní, je v prodlení.
Zakládá-li prodlení zhotovitele nepodstatné porušení jeho smluvní povinnosti, může objednatel od smlouvy odstoupit poté, co zhotovitel svoji povinnost nesplní ani v dodatečné přiměřené lhůtě, kterou mu objednatel poskytl výslovně nebo mlčky. Platně lze od smlouvy odstoupit prostřednictvím e-mailu i SMS. Pokud prodlení zakládá podstatné porušení smlouvy, je objednatel oprávněn odstoupit od smlouvy i bez poskytnutí dodatečné přiměřené lhůty.
Pokud byla ve smluvním vztahu objednatelem poskytnuta zhotoviteli záloha, má při odstoupení od smlouvy nárok na její vrácení, a to v plné výši.
Nereaguje-li zhotovitel na e-maily, je vhodné zvolit komunikaci v písemné formě (doručeně, nejlépe s dodejkou). V případě, že zhotovitel nevrátí objednateli finanční prostředky ve stanovené lhůtě, je možné zhotovitele vyzvat k plnění tzv. předžalobní výzvou dle § 142a zákona č. 99/1963 Sb., občanský soudní řád.