ELECTROLUX, s.r.o.

1 měsíc 1 den 5 hodin

26.11.2019, před 5 lety

Štěpán Zíta

Vážená společnosti,

pro Vaši informaci dne 11. 10. 2019 jsem zakoupil automatickou pračku s předním plněním parní technologie ProSteam®,7000 série, označení typu L7FBE48SC.

Výrobce zareagoval mlhavě a ČOI dala ruce od tohoto pryč.

Dotazoval jsem se výrobce, zdali se nejedná o defektní kus, když při zakončovacím „parním cyklu“ nepáří, se pouze napustí voda a vyždímané prádlo dokonale namokří, a pokud je toto standardem cyklu, mám za to, že se jedná o klamání spotřebitele a tudíž budu nucen se obrátit na příslušné orgány, aby nedocházelo k dalšímu obelstění spotřebitele.

Jediné, co mi výrobce odpověděl, abych tento cyklus nepoužíval.

Přílohami zasílám e-mailovou komunikaci s tímto výrobcem i vyjádření ČOI.

Mám tedy za to, že se jedná o klamání spotřebitele, tudíž i já jsem byl oklamán.

Předem děkuji za Vaši zpětnou vazbu jak mohu dále postupovat.

Přeji hezký zbytek dne a jsem s pozdravem,
-------
Štěpán Zíta
(tel. č. viz referenční údaje)

PS: Pouze pro informaci, plánuji cestu od 1.12.2019 do poloviny ledna 2020 bez možnosti připojení se na internet a bez telefonního signálu, pro případ že byste reagovali a já Vám po tuto dobu neodpověděl.

Nedochází k přeměně vody na páru, i když výrobce inzeruje parní cyklus a na pračce je tlačítko s označením "Pára Plus"

Nechám si doporučit, nemám s tímto osobní zkušenost.

26.11.2019 17:32, před 5 lety

Dle § 2161 odst. 1 písm. a) zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, "prodávající odpovídá kupujícímu, že věc při převzetí nemá vady. Zejména prodávající odpovídá kupujícímu, že v době, kdy kupující věc převzal, má věc vlastnosti, které si strany ujednaly, a chybí-li ujednání, takové vlastnosti, které prodávající nebo výrobce popsal nebo které kupující očekával s ohledem na povahu zboží a na základě reklamy jimi prováděné". Pokud tedy v rámci reklamy, návodů k použití nebo jiných dokumentů prodávající nebo výrobce udávají, že v rámci zmíněné částí pracího cyklu má být spotřebičem tvořena pára a není tomu tak, pak se jedná o vadu, kterou má spotřebitel právo reklamovat. Jde-li o vadu, za kterou prodávající odpovídá, je povinen závadu odstranit (opravou nebo výměnou pračky za nový kus), není-li to možné má spotřebitel právo odstoupit od smlouvy. Namísto uvedených možností může spotřebitel rovněž požadovat slevu z kupní ceny.

Pokud prodávající reklamaci zamítne, tedy pokud je sporné, zda se o vadu jedná či nikoliv, je na místě nechat charakter vady posoudit znalce z oboru. Vyjde-li posudek ve prospěch spotřebitele, je nutné se opět obrátit na prodejce (nejlépe formou doporučeného dopisu s dodejkou) s odstoupením od smlouvy z důvodu nevyřízení reklamace včas a řádně, což prokazuje právě přiložený posudek znalce. Cenu posudku lze oprávněně požadovat jako účelně vynaložený náklad spojený s reklamací. Seznam znalců je k dispozici na internetové stránce Ministerstva spravedlnosti ČR www.justice.cz nebo na www.dtest.cz/soudni-znalci.

27.12.2019 22:02, před 5 lety