Alza.cz a.s.

#38218Neuznana reklamace mechanicky poškozená základní deska

1 měsíc 2 dny 5 hodin

20.12.2019, před 5 lety

Pavlina Šimková

Dobrý den, dnes mne přišla informace o zamítnutí reklamace z důvodu mechanického poškození základní desky na tabletu be specifikace jakeho poškození(oxidace, nebo rotlomeni, ulomeni prostě nic) . Tablet jsem odevzdavala s tím že se seká a pak se zobrazí android a nic s tím nelze dělat ani vypnout ani zapnout. Tablet jsem předala a bylo mne i potvrzeno že přijímají bez viditelných závad.Jednalo se o 3 reklamaci, kde se tato zava již už opakovala a vždy byla kladně vyřízená až na tuto 3 reklamaci . Tablet nikdy nespadl. Nikdy nikdo na něj neslapl ani nesedl. Nevím podle mého se to také může stát dopravci který to převáží sod prodejce k servisu. Je pravda že základní deska je dost náchylná na jaky koliv otřes. To se mohlo stát i přepravou. Jak mám prosím postupovat. Děkuji

Visionbook

Klidně i vyměněna

23.12.2019 12:02, před 5 lety

Občanský zákoník stanoví, že pokud zboží nelze řádně používat v důsledku opakovaného výskytu vady po opravě nebo má-li zboží větší počet vad, pak má kupující právo na dodání nové věci bez vad, výměnu součásti věci, jakož i na odstoupení od kupní smlouvy.

O větší počet vad se jedná v případě, kdy se na zboží vyskytují alespoň tři vady současně, přičemž každá z nich musí bránit řádnému užívání věci, nebo pokud se na zboží postupně vyskytnou čtyři různé odstranitelné vady. O opětovném vyskytnutí vady po opravě mluvíme tehdy, jestliže se na zboží objeví stejná vada, která byla v rámci uznané reklamace již dvakrát opravována. Při třetí reklamaci stejné vady lze tedy vznést nárok na odstoupení. Ale i v tomto případě se jedná o reklamační řízení a prodávající může oprávněnost reklamace posoudit, vyžaduje-li to povaha vady.

Uplynulo-li od zakoupení a převzetí zboží více než 6 měsíců, musel by v případě soudního sporu spotřebitel prokázat, že zboží bylo vadné při převzetí. Pokud tedy bylo rozhodnuto o reklamaci jako o neoprávněné, ale spotřebitel se závěry reklamace nesouhlasí a dožaduje se nápravy, musí důvody zamítnutí reklamace rozporovat. Silným a přesvědčivým důkazem o tom, že reklamace nebyla vyřízena řádně, je posudek soudního znalce z oboru. Prokáže-li posudek nedůvodnost zamítnutí reklamace, má spotřebitel právo požadovat nápravu nebo má možnost přímo odstoupit od smlouvy, protože jeho reklamace nebyla vyřízena řádně a včas. Odstoupením od smlouvy se závazek ruší od počátku a strany si vrátí to, co si plnily. Kromě toho má také spotřebitel právo na náhradu účelně vynaložených nákladů spojených s reklamací (tedy včetně proplacení znaleckého posudku). Seznam soudních znalců je možné vyhledat mimo jiné na webové adrese www.dtest.cz/soudni-znalci.

22.1.2020 22:32, před 5 lety

Spotřebitel nám sdělil, že reklamace nakonec byla vyřízená kladně. Stížnost proto uzavíráme.