TOPP-PLUS,s.r.o.

#38305Křeslo Ego

27.12.2019, před 5 lety

Jindřiška Nesvadbová

V provozovně Topp-Plus, s.r.o. v Kladně mně zaujalo křeslo Ego. Tištěná informace, kterou jsem v provozovně dostala, nabízela různé kombinace "optiky zad a područek" za stejnou cenu. Rozhodla jsem se pro variantu zad 2, područky 1 a ergonomii L3. V polovině října mi křeslo dovezli. Tehdy jsem zjistila, že záda mého křesla se od toho vystaveného v prodejně neliší jen opticky, jak jsem z nabídkového listu očekávala, ale že ve střední části opěradla je hluboká prohlubeň, která při opření se o opěradlo záda ohýbá do oblouku (ve směru podélném i příčném). Na zobrazení výrobku (webové stránky, nabídkový list) žádná prohlubeň není patrná, zřejmě díky vyšší vrstvě výplně v inkriminované partii. Provizorní podkládání zad v místě největšího prohnutí hrudní páteře různými materiály, které by prohlubeň překlenuly, neřeší pohodu sezení v křesle dlouhodobě a po chvíli záda a krční páteř bolí. Přes dva týdny jsem se trápila bolestí, než jsem se rozhodla jít křeslo reklamovat. S prodejcem p. Š (jméno viz referenční údaje) jsme se domluvili, že se přijede na křeslo podívat. Udělal si několik fotografií a slíbil poslat reklamaci následující den dodavateli. Protože jsme na místě nesepsali reklamační protokol, chtěla jsem druhý den pomoci s jeho formulací, ale údajně byl již odeslán dodavateli. Po dvou urgencích jsem od p. Š. dostala emailem dvě verze reklamačního protokolu, obě bez uvedení požadovaného způsobu vyřízení. Čekala jsem, že technik přijede prověřit stav křesla, ale nestalo se tak. Asi po 14 dnech jsem znovu napsala p. Š. a naivně jsem doufala, že když technik nepřijel, tak že mi v rámci lhůty na vyřízení reklamace rovnou dovezou nové křeslo. Téměř obratem jsem dostala vyrozumění o vyřízení reklamace. Reklamace byla zamítnuta na základě fotografie, zaslané emailem dodavateli, se zdůvodněním, že křeslo je v normě a to, na co si stěžuji, že je typické pro dané křeslo. Informace o jiné konstrukci zad, která při nedostatečném polstrování zjevně vede k prohlubni ve střední části opěradla a má tak zásadní vliv na užitné vlastnosti křesla, není uvedena ani na stránkách výrobce, ani dodavatele, ani prodejce, a není patrná ani na reklamních fotografiích dodavatele, ani v nabídkovém listu. Na webu dodavatele je spolu s vyvěšenou fotografií křesla (se zády 2) informace, že křeslo lze vidět v Topp-Plus s.r.o. v Kladně. To a informace o modelové optice byly důvodem domnívat se, že stavba všech zad (1,2 a 3) je identická. Proto jsem očekávala, že rozdíl mezi jednotlivými opěradly je opravdu jen optický a že spočívá ve tvarování boků opěradla a ve způsobu štepování, nikoliv v konstrukci zad a v komfortu sezení. Požádala jsem p. Š. o návštěvu technika a o umožnění nahlédnout do výrobních výkresů, ale zcela přestal se mnou komunikovat. Poslala jsem mu ještě další email a žádala ho o přehodnocení oprávněnosti reklamace a vrácení kupní ceny. Pan Š. mi odpověděl, že reklamace byla v řádné lhůtě ukončena jako neopodstatněná a že jako prodejce nemá povinnost posílat výrobní nákresy od výrobce zákazníkům, ani z ciziny posílat techniky. Pokud bych tušila, že záda budou ve skutečnosti obloukovitě prohnutá, s nedostatečnou vrstvou polstrování uprostřed, v žádném případě bych si křeslo neobjednala. To p. Š. odmítá uznat jako argument a trvá na tom, že jsem si měla koupit jen křeslo u nich vystavené. Nicméně, ani výběr zboží podle vzorku není vždy zárukou, že dodaného zboží bude odpovídat vzorku. Bez možnosti nahlédnout do výrobní dokumentace nelze rozhodnout, zda vadu způsobuje konstrukce zad nebo jen nedostatečné polstrování opěradla u dodaného křesla. Faktem ale zůstává špatný výrobek a zamítnutí reklamace na základě fotografie.

Křeslo Ego, dodavatel In-Elis, výrobce patrně Kanizsa Trend, ergonomie-Matrix L3, látka Deluxe Mustard 520, područka 1, záda 2, noha otočný talíř, výr.č. 1 700 600

Požaduji nové křeslo s dostatečnou výplní opěrky zad nebo vrácení kupní ceny.
Š. = Šmolík

16.1.2020 13:53, před 5 lety

Za vady výrobku vůči spotřebitelce odpovídá prodávající, nikoliv dodavatel. Spotřebitelka tedy uplatnila reklamaci u prodávajícího, který je povinen o reklamaci rozhodnout a vyřídit jí v řádném termínu. Na rozhodnutí vůči spotřebitelce nemá vliv, jakým způsobem a s jakým výsledkem řeší prodávající reklamaci u svého smluvního partnera, dodavatele.

Dle § 2161 odst. 1 písm. a) zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, prodávající odpovídá kupující, že věc při převzetí nemá vady. "Zejména prodávající odpovídá kupující, že v době, kdy kupující věc převzal, má věc vlastnosti, které si strany ujednaly, a chybí-li ujednání, takové vlastnosti, které prodávající nebo výrobce popsal nebo které kupující očekával s ohledem na povahu zboží a na základě reklamy jimi prováděné." Pokud tedy na zobrazení výrobku (webové stránky, nabídkový list) žádná prohlubeň není patrná, byla spotřebitelka oprávněna očekávat, že takovouto prohlubeň nebude mít ani dodané zboží, má-li jí, jedná se o vadu, neboť dodané zboží neodpovídá objednávce. Spotřebitelka by si měla citované vizualizace uložit a uchovat pro případný spor. Rozhodná pro posouzení, zda jde o vadu či nikoliv není technická dokumentace výrobce, se kterou se spotřebitelka před uzavřením smlouvy nemohla seznámit, ale dokumentace, kterou prodávající prezentoval před uzavřením smlouvy (nabídkový list, webová stránka).

Je-li zboží vadné, je prodávající povinen vadu odstranit buď opravou věci, nebo výměnou za nový, bezvadný kus. Není-li ani jedno z uvedených řešení možné, má spotřebitelka nárok na odstoupení od smlouvy (tzn. vrácení kupní ceny spotřebitelce a křesla prodejci).

Vytkla-li spotřebitelka prodávajícímu vadu, měl dle § 19 zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, povinnost vydat spotřebitelce písemné potvrzení o tom, kdy spotřebitel právo uplatnila, co je obsahem reklamace a jaký způsob vyřízení reklamace spotřebitelka požaduje; a dále potvrzení o datu a způsobu vyřízení reklamace, včetně potvrzení o provedení opravy a době jejího trvání, případně písemné odůvodnění zamítnutí reklamace. Nesplnění této povinnosti je správním deliktem a může být sankcionováno ze strany České obchodní inspekce pokutou až do výše 3 000 000 Kč, které spotřebitelka může dát podnět pro porušení zákona o ochraně spotřebitele.

Nepodaří-li se spor vyřešit smírnou cestou, má spotřebitelka možnost obrátit se na mimosoudní řešení sporů při České obchodní inspekci. Tato služba je bezplatná. Odkaz na podání návrhu na zahájení mimosoudního řešení sporů je možné vyhledat na webové adrese https://www.coi.cz/informace-o-adr/.

6.4.2020 10:19, před 5 lety