Historický subjekt, nezadávat nové stížnosti

#38428Platba za sluzby, ktere jsme nikdy neobdrzeli; Vymahani set-top boxu, ktery jsme nikdy neobdrzeli

03.01.2020, před 5 lety

Vita Fried

S UPC jsme pred rokem uzavreli smlouvu o dadani internetu a TV.
Z duvodu stehovani jsme ukoncili predcasne smlouvu a vratili modem na pobocku. Tam nam bylo receno, ze od nas potrebuji i HD box. Ten jsme nikdy neobdrzeli. Na smlouve o predavce a zavedeni sluzeb je podpis, ktery nemuzu ani ja ani manzel rozeznat jako nas.
Jak muze byt predmetna smlouva platna, pokud nemuze UPC overit ze se jedna o nas podpis a vymahat od nas pristor ci jeho uhradu, ktery nam nikdy nebyl predan ani uveden do provozu a navic jsme platili za sluzby, ktere jsme nikdy neobdrzeli? To je snad prokazatelne, ze jsme nikdy neodebirali urcite sluzby nebo?
- Ve vypovednich podminkach nam chce UPC take nauctovat dodatecne uhrazeni slevy na sluzby ktere jsme vlastne nikdy neodebirali.

UPC Internet (plus 100% sleva na digi tv na 2 mesice), Balicek sport bonus/Horizon Go ke Klasiku na 12 mesicu; Balicek Darwin mini, Telefon bez zarizeni, Pronajem Modemu, Pronajem HD boxu

- Nechceme, aby po nas bylo pozadovano navraceni zarizeni, ci jeho uhrada, ktere jsme nikdy neobdrzeli.
- Nechceme, abychom museli dodatecne platit za sluzby - slevy na sluzby, ktere jsme nikdy neobdrzeli.

17.1.2020 13:46, před 5 lety

Žádá-li společnost zaplacení poplatku, musí prokázat, že na něj má nárok. Pokud by spotřebitel obdržel HD box, který je ve vlastnictví společnosti, měl by povinnost jej vrátit. Pokud společnost požaduje jeho vrácení, nebo zaplacení poplatku za nevrácení, měla by prokázat, že k předání skutečně došlo. Pokud spotřebitel HD box neobdržel, není povinen jej vracet.

Ujednání o tom, že spotřebitel musí zpětně doplatit poskytnutou slevu by bylo možné kvalifikovat jako ujednání o smluvní pokutě, které musí být uvedeno ve smlouvě, což potvrdil i Ústavní soud ve svém rozhodnutí sp. zn. I. ÚS 3512/11. Pokud by taková pokuta byla uvedena pouze v obchodních podmínkách, jednalo by se o tzv. překvapivé ujednání dle § 1753 zák. č. 89/2012 Sb., občanský zákoník. Takové ujednání je ze zákona neúčinné.

Pokud spotřebitel s poplatkem nesouhlasí, měl by jej reklamovat. Učinil-li tak, ale reklamace byla společností zamítnuta, má možnost obrátit se s námitkou na Český telekomunikační úřad do jednoho měsíce ode dne doručení vyřízení reklamace. Podáním námitky se však neoddaluje splatnost poplatku. Český telekomunikační úřad však v odůvodněných případech může na žádost spotřebitele rozhodnout, že povinnost zaplatit poplatek odkládá až do rozhodnutí o námitce. Řízení je zpoplatněno (100,- Kč) a pracovníci ČTÚ na základě dodaných podkladů rozhodnou, zda podnikatel postupoval správně, či ne.

23.1.2020 14:22, před 5 lety

kvůli ochraně údajů nemůžeme Vaši stížnost řešit prostřednictvím stránek třetích stran. Prosím napište nám přes kontaktní formulář na https://app.upc.cz/klpoz/cz/ContactForm.aspx, celou situaci důkladně prověříme. Věřím, že se podaří najít řešení, které povede k oboustranné spokojenosti.

Přeji Vám pěkný den.

Martina Bakerová