Dobrý den, dne 5.1.2020 jsem si na pobočce zakoupil boty, které jsem po pár hodinách nenošené přišel vrátit. Místo vrácení peněz formou refundace na kartu (platil jsem kartou) mi bylo nabídnuto vrácení na dárkovou kartou. Po několika minutách diskuse s prodejcem jsem na způsob vrácení přistoupil, což byla samozřejmě chyba.
Vrácení nenošeného a nepoužitého zboží pri nakupu na prodejne
Požaduji výměnu dárkového poukazu za vrácení peněz ve formě refundace na platební kartou kterou jsem platil nebo hotovost.
Jelikož zboží bylo zakoupeno v "kamenné" prodejně, nemá spotřebitel přímo ze zákona právo odstoupit od smlouvy bez udání důvodu ve lhůtě 14 dnů od převzetí zboží. Je tomu tak proto, že odstoupit od smlouvy bez udání důvodu ve lhůtě 14 dnů od převzetí zboží je možné pouze v případě, pokud byla kupní smlouva uzavřena distančním způsobem (telefonicky, přes internet atd.) nebo mimo obchodní prostory obchodníka (např.: podomní prodej).
Jiná je situace, když někteří prodávající vrácení či výměnu zboží za jiné v určitých lhůtách umožňují, o čemž spotřebitele informují zpravidla na účtence či sdělením u pokladen. Jde o možnost jdoucí nad rámec zákona, proto si mohou stanovit různé podmínky. Prodávající pak nemusí vždy vracet peněžní prostředky, ale může se zavázat např. pouze k výměně či vrácení ceny formou kreditu na zákaznickou kartu či kupónu na další nákup (Více informací je možné vyhledat na webové adrese https://www.dtest.cz/clanek-4767/dtest-nejcastejsi-omyly-ceskych-spotrebitelu). Konkrétní informace o podmínkách vrácení nevyhovujícího zboží bývá uvedena zpravidla v prodejních řádech nebo na účtenkách.