Alza.cz a.s.

#38568Odmítnutí odstoupení od smlouvy uzavřené elektronicky

3 měsíce 6 dnů

08.01.2020, před 5 lety

Jiří Hrbek

V internetovém obchodě ALZA jsem zakoupil zastřihovač vousů. Po převzetí a rozbalení (2.1.020) jsem zjistil, že je příliš dlouhý a příliš vibruje. 3.1.020 jsem proto v prodejně v Praze 4 odstoupil od smlouvy bez udání důvodu (ve 14ti denní lhůtě), což ale pracovník ALZA odmítl s poukazem na porušení pečeti (§ 1837 písm. g) občanského zákoníku). Mou stížností doplněnou o další důvod k odstoupení v podobě délky a vibrace zastřihovače se sice ALZA zabývala, nicméně zamítavé stanovisko potvrdila (5.1.020). Dnes jsem pro jistotu požádal ALZA o vyjádření k otázce délky a vibrací zastřihovače, změnu postoje ALZA ale neočekávám.
Je zřejmé, že zastřihovač nebyl použit, bez rozlepení pečeti (přelepky) není možné obsah krabice zjistit a s věcí se seznámit, z webových stránek ALZA vůbec není zřejmá délka přístroje: od smlouvy jsem podle mého přesvědčení odstoupil důvodně a ALZA odmítnutím mého požadavku postupuje nesprávně a porušuje má práva jako spotřebitele (v běžném obchodně bych se dozvěděl všechny potřebné parametry zastřihovače).

zastřihovač vousů a vlasů ECG ZS 1020 Black

Řešení vidím ve vrácení věci mou osobou a vrácení kupní ceny ze strany ALZA.

22.1.2020 15:56, před 5 lety

Obecně platí, že při koupi zboží na dálku má spotřebitel dle § 1829 odst. 1 písm a) zák. č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, 14 dnů od převzetí zboží nárok na to, aby u prodávajícího uplatnil možnost odstoupit od smlouvy bez udání důvodů. Tento nárok však není absolutní.

Ustanovení § 1837 občanského zákoníku upravují situace, kdy není možné od smlouvy bez zákonného důvodu odstoupit. Dle § 1837 písm. g) platí, že spotřebitel nemůže odstoupit bez udání důvodu od smlouvy o koupi zboží v uzavřeném obalu, které spotřebitel z obalu vyňal a z hygienických důvodů jej není možné vrátit zpátky. Dle České obchodní inspekce platí, že: "se musí však jednat o hygienický, utěsněný obal, který zboží chrání". (viz blíže na https://www.coi.cz/pro-spotrebitele/spotrebitelsky-pruvodce/)

Je věcí individuálního posouzení, kam až dopadá výjimka odůvodněná "hygienickými důvody". Máme za to, že holící strojek je však typem zboží, které z hygienických důvodů vracet nelze.

14.4.2020 10:48, před 5 lety