Alza.cz a.s.

#38762Alza NEO - nedodržené podmínky

14.01.2020, před 5 lety

Matyáš Vaneš

Dne 29. 1. 2019 jsem si se stal členem programu Alza NEO a pronajal si zařízení - iPhone Xs 64gb - zlatá. Bylo mi tvrzeno operátorkou, že po roce mohu toto zařízení vyměnit na jiné, které bude v programu Alza NEO.

Od p. Vala jsem dostal zprávu dne 25.10.2019 skrz můj dotaz, kdy mohu provést výměnu zařízení následující:

"Dobrý den,

děkuji za zájem o službu Alza NEO.

Dle bodu 6.3. podmínek programu, které byly platné při schválení Vaší žádosti o účast v programu, můžete o výměnu za jiný model požádat po uplynutí 12 měsíců (12 uhrazených fakturách), ve Vašem případě tedy v průběhu ledna 2020.

Prosím, abyste nám v tomto termínu upřesnil typ a barevné provedení vybraného přístroje a pobočku Alza, kde si přejete výměnu realizovat. Tyto informace postačí zaslat v odpovědi na tento e-mail.

S pozdravem a přáním hezkého dne,

***** Vala - Alza.cz
Specialista pronájmu zařízení"

Dnes 14.1.2020 jsem si tedy požádal o výměnu zařízení za jiné. Nicméně jsem dostal odpověď od p. Pastírový, že výměna není možná.

"Dobrý den, pane Vaneši,

moc děkuji za zaslání podkladů.

Vzhledem k tomu, že jste byl již informován při žádosti o nový program, že nesplňujete podmínky. I při výměně zařízení je prováděn scoring a na jeho základě Vám byla žádost o výměnu přístroje zamítnuta.

Přístroj, který nyní máte můžete používat do 28.1.2021 a nebo program ukončit.

V případě jakýchkoliv dalších přání či dotazů nás neváhejte kontaktovat.

Děkuji za pochopení a přeji Vám pěkný zbytek dne.

Monika Pastírová - Alza.cz
Specialista pronájmu zařízení"

Toto jednání se mi nelíbí, nejdříve mi Alza NEO Tým sdělí, že výměnu mohu provést a nyní mi jí zamítne?

V podmínkách tohoto programu - 6.3 se nachází informace:

6.3. Každý Člen má nárok na výměnu stávajícího Přístroje v rámci Programu za nový model
bodu b) po 24 měsících platnosti Smlouvy.

nové žádosti. Žádost o výměnu musí být podána formou kontaktního formuláře na
obdobném Programu může být také posouzena jako výpověď stávající Smlouvy, pokud
minimální délky trvání Smlouvy.

- Pokud já jako zákazník si žádám o výměnu zařízení po 12 měsících platnosti smlouvy, mám nárok na výběr jiného zařízení a to bez zamítnutí. Alza měla možnost smlouvu vypovědět, pokud bych vážně porušil smluvní podmínky, což se nestalo a Alza ani této možnosti nevyužila.

Alza uvádí, že mám žádost vytvořit přes jejich formulář na webových stránkách, ale tento formulář se mi jeví jako chybný - formulář mi sděluje, že na Alze mám aktuálně dluh po splatnosti a to je lživá informace.

Alza NEO - iPhone Xs 64GB - Zlatá

- umožnění výměny zařízení dle podmínek Alza NEO a nápravu informace o dluhu na jejich webových stránkách.

nebo

- vyplacení částky 18.468,- za nedodržení podmínek společnosti Alza NEO. (částka 12x1.539) - měsíce x měsíční splátka

30.1.2020 15:14, před 5 lety

V daném případě se smluvní vztah řídí obchodními podmínkami programu Alza NEO. Dle těchto podmínek: "Každý Člen má nárok na výměnu stávajícího Přístroje v rámci Programu za nový model a to nejdříve 12 měsíců před uplynutím doby platnosti Smlouvy dle odst. 6.1., tj. u Přístrojů dle odst. 6.1. bodu a) po 12 měsících platnosti Smlouvy a dle odst. 6.1. bodu b) po 24 měsících platnosti Smlouvy. Člen má nárok na výběr libovolného nového Přístroje za podmínek platných v době podání nové žádosti. Žádost o výměnu musí být podána formou kontaktního formuláře na stránkách https://www.alza.cz/neo. Tato žádost o nový Přístroj Člena v tomto a/nebo obdobném Programu může být také posouzena jako výpověď stávající Smlouvy, pokud Člen dosáhl maximálního počtu Přístrojů, tak jak je definovaný v čl. 1.5, a splnění minimální délky trvání Smlouvy."

Společnost Alza si v obchodních podmínkách nevyhrazuje právo výměnu zamítnout. Dle citovaného ustanovení však společnost může žádost o nový telefon posoudit jako výpověď stávající smlouvy za splnění uvedených podmínek. (Dle čl. 6.2. Minimální doba trvání Smlouvy pro všechny Členy je vždy o 18 kalendářních měsíců kratší, než doba trvání Smlouvy stanovená v odst. 6.1., tj. u Přístrojů dle odst. 6.1. bodu a) 6 měsíců a dle odst. 6.1. bodu b) 18 měsíců.). V situaci kdy by spotřebitel vracel telefon poškozený, upravuje čl. 8 možnost účtovat smluvní pokutu, obchodní podmínky však nezakotvují možnost telefon za nový model nevyměnit. Ve vztahu k smluvní pokutě bychom rádi uvedli, že, dle nálezu Ústavního soudu, sp. zn. I. ÚS 3512/11, platí, že v rámci spotřebitelských smluv ujednání zakládající smluvní pokutu zásadně nemohou být součástí tzv. všeobecných obchodních podmínek, nýbrž toliko spotřebitelské smlouvy samotné. Pokud je ujednání o smluvní pokutě pouze součástí obchodních podmínek, tak je ve vztahu ke spotřebiteli překvapivé a pro něj neúčinné.

Z výše uvedeného dovozujeme, že společnost si v obchodních podmínkách nevymínila možnost odmítnutí výměny za nový model. Splnil-li spotřebitel podmínky smlouvy, má na jeho výměnu na základě trvající smlouvy nárok.

25.3.2020 23:22, před 5 lety