dne 12.6.2013 jsem u společnosti Vodafone zakoupil dva mobilní telefony značky Samsung Galaxi S3. Dne 15.7.2014 jsem přes svou dceru provedl reklamaci telefonu IMEI: 356508053335768 ve vaší prodejně Praha- Chodov, (ext. zakázka BRITEX- cz, s. r. o. Kladno, číslo S49-1407-00092)
Při přijímání reklamace prodejce zjistil, že je poškozená (nafouklá) baterie. Dne 23.7. 2014 moje dcera Lenka Gabrielová byla vyzvána k vyzvednutí reklamovaného mobilního telefonu. Prodejce pan MAXIADAM při předávání nepředvedl funkčnost mobilního telefonu s vysvětlením, že závada byla způsobena pouze nafouklou baterií a proto jí předal novou baterii. V záručním listě doplněn záznam "Závada odstraněna". Po instalaci nové baterie do MT a připojení nabíječky dcera zjistila, že přístroj nelze zapnout. Po cca 20 minutách opět zašla reklamovat telefon do stejné prodejny a obsluhující paní Edita Viskotová odmítla přijmout MT s vysvětlením, že si máme reklamaci řešit sami přes firmu BRITEX, kde byla reklamace řešena. Zásadně nesouhlasím s tímto tvrzením, jelikož jsem mobilní telefon zakoupil u společnosti Vodafone, která mi garantovala záruku 24 měsíců. S firmou BRITEX nemám žádný smluvní vztah.
Dle vyjádření servisu BRITEX: Při opravě MT bylo zjištěno poškození systémové desky. Záruční oprava byla odmítnuta z důvodu porušení záručních podmínek. Přístroj zasažen látkou neznámého původu s následnou oxidací systémové desky.
Rozsah poškození naleznete na www.opravy.britex.cz. Cena nezáruční opravy 2000 Kč bez DPH.
S tvrzením servisu BRITEX nemohu souhlasit, protože jsem přesvědčen, že k oxidaci systémové desky mohlo dojít pouze nafouklou vadnou baterii, a to nejen výtokem elektrolitu z baterie, ale i plyny, které způsobily nafouknutí baterie a následně unikly do prostoru MT, a tudíž způsobily oxidaci systémové desky. Vylučuji jakékoliv jiné poškození zaviněné z mé strany.
Tímto Vás žádám o posouzení mé stížnosti na nestandartní postup při řešení mé reklamace. Nechápu, proč mi byla uznána reklamace na baterii a zamítnuta reklamace na MT, když jsem dle firmy BRITEX porušil záruční podmínky. V záručním listě je napsáno že závada je odstraněna a MT je nefunkční.
S pozdravem A.Gabriel
Samsung Galaxi S3, zakoupen dne 12.6.2013 u společnosti Vodafone, IMEI: 356508053335768, reklamováno v prodejně Vodafone Praha- Chodov, (ext. zakázka BRITEX- cz, s. r. o. Kladno, číslo S49-1407-00092).
Záruční oprava MT, výměna MT za stejný popřípadě za jiný typ MT nebo vrácení peněz.
Za vyřízení reklamace je odpovědný prodávající, protože ten je smluvním partnerem spotřebitele. Povahu vady posoudit bohužel nedokážeme, ale pokud je reklamace uplatněna v prvních šesti měsících od převzetí věci, měl by prodávající prokázat, že výrobek byl v době převzetí bez vady, jinak se předpokládá opak dle § 2161 odst. 2 občanského zákoníku.
Je také možné vyžádat si fotografie poškození a konzultovat je se soudním znalcem. Seznam znalců je na www.justice.cz nebo na www.dtest.cz/soudni-znalci. Poté se spotřebitel může rozhodnout, zda si pro vylepšení svého důkazního postavení nechá zpracovat znalecký posudek.
Hezký den, pane Gabrieli,
je mi líto, že Vám reklamace telefonu nemohla být uznána.
K Vaší reklamaci jsme se už vyjadřovali, a to v dotazu číslo 140724-000321. Odpověď Vám kolegové z Reklamačního oddělení posílali e-mailem 25. července 2014.
Ondřej Ullmann
Péče o zákazníky
Vzhledem k faktu, že spotřebitel již nevyužil možnosti reakce, stížnost z tohoto důvodu uzavíráme.