Centrální výběrová řízení a.s.

#38970Výběr dodavatele zemního plynu bez mého spolupůsobení, zatím neproběhlo u dodavatele el. energie

2 měsíce 3 dny

21.01.2020, před 5 lety

Petr Boháč

Dne 18. 7. 2018 u mě doma byl zástupce spol. CVŘ, který sliboval:
1. GARANCE úspory financí u dodavatelů el. energie a zemního plynu (ZP),
2. V předaném materiálu - Jak to funguje jsou uvedeny celkem čtyři body
a) Přihlásíte se do výběrového řízení...
c) Pokud najdeme nabídku, se kterou ušetříte, zařídíme rovnou přechod k novému dodavateli,

V Garanci úspory je výslovně uvedeno, ...K novému dodavateli Vás převedeme pouze v případě, že s ním ušetříte.
Podepsal jsem Souhlas zájemce se zpracováním osobních údajů. V předsmluvních informacích je uvedeno, že Přihláška je uzavřena na dobu určitou šesti měsíců.
10.11.2018 mi oznámili, že uzavřeli smlouvu na dodávku ZP s firmou Comfort energy a 28.6.2019 mě přehlásili k X Energie (dle mého po lhůtě šesti měsíců).
O přepisu smlouvy na dodávku ZP (já jsem uzavřel smlouvu s HALIMEDES na dva roky od 1.1.2020) mě informovali až 12.1.2020 beze smlouvy, pouze odkaz na stránky X Energie s ceníkem. To mi způsobí vícenáklady cca 5 tis. Kč. Není dodržena GARANCE úspory.
Byl jsem na ČOI Ústí nad Labem, tam mě odkázali na ERÚ, tam jsem několikrát volal - pan L. a nakonec jsem svoji stížnost odeslal mailem na adresu spol. CVŘ (dle rady z ERÚ).

viz popis stížnosti

Ukončení smluv se společností Centrální výběrová řízení a. s. a spol.X Energie, s. r. o.
První nedodržela postup výběru dodavatelů ani GARANCI úspory. A smlouvy - nic neříkající název (nebyla uvedeny Plná moc) a většina textu velmi malým písmem.
Druhá neposlal smlouvu, ceník až po zhruba více než deseti dnech po zahájení dodávky ZP (nemohu zrušit smlouvu kvůli vyšší ceně) a samozřejmě ani GARANCI úspory

7.2.2020 10:16, před 5 lety

Z popisu spotřebitele a Z materiálů, které nám ke stížnosti dodal, dle našeho názoru vyplývá, že společnost nejednala v souladu s ujednáním se spotřebitelem.

1) Nebyl dodržen časový rámec, takže k převodu k jinému dodavateli již neměla společnost oprávnění.

2) V materiálech předaných spotřebiteli společnost uvádí, že garantuje úspory, tzn. převod k novému dodavateli má proběhnout pouze tehdy, pokud by spotřebitel ušetřil, což v tomto případě nenastává. Skutečnost, že přechod proběhne pouze pokud spotřebitel ušetří, je v materiálu navíc uváděna opakovaně.

Pokud tedy došlo k jednání až po uplynutí doby, v níž mohlo být zmocnění udělené spotřebitelem využito, potom takové jednání s novým dodavatelem spotřebitele nezavazuje. Dle § 440 zák. č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, by spotřebitel musel takto uzavřenou smlouvu bez zbytečného odkladu schválit, což se v tomto případě nestalo. Z uzavřené smlouvy je tedy v takovém případě dle našeho názoru zavázána společnost sama a nový dodavatel, pokud byl v dobré víře, může na společnosti požadovat, aby splnila, co bylo ujednáno, anebo aby nahradila škodu. Věc tedy jde při takto závadném postupu mimo spotřebitele.

Pokud jde o nedodržení opakovaně zdůrazňované garance, zde je podle nás možné konstatovat až podstatné porušení smlouvy podle § 2002 odst. 1 občanského zákoníku, protože výše ceny za dodávky a úspora je hlavním motivačním faktorem, proč vůbec spotřebitelé tento druh zprostředkovatelských smluv uzavírají. Pro podstatné porušení smlouvy může spotřebitel bez zbytečného odkladu odstoupit.

Pokud se věc nepodaří v krátkém čase vyřešit smírně, doporučujeme spotřebiteli, aby se ohledně smlouvy s dodavatelem obrátil na ERÚ, aby orgán rozhodl dle § 17 odst. 7 písm. e) bod 2. zák. č. 458/2000 Sb., energetický zákon, o tom, zda zda právní vztah mezi zákazníkem a držitelem licence, jehož předmětem je dodávka nebo distribuce elektřiny, plynu nebo tepelné energie, vznikl, trvá nebo zanikl, a kdy se tak stalo (http://www.eru.cz/cs/-/mimosoudni-reseni-sporu).

Co se týče sporu se spol. CVŘ a.s. zde je možné obrátit se na mimosoudní řešení sporů ČOI (https://www.coi.cz/informace-o-adr/).

24.3.2020 20:15, před 5 lety