Dobrý den, jako každý mladý člověk jsem se chtěl osamostatnit a začal hledat nějaké to bydlení. Zaujal mě dům na sreality.cz. Okamžitě jsem na něho reagoval inzerovavou firmu s-dražby.cz, že o něj mám velký zájem. Ti mi odepsali, že se musím zaregistrovat pro více informací. Tak jsem se rychle šel zaregistrovat a přehlédl jsem registrační poplatek 5000 Kč. Po dvou dnech, co jsem se těšil na dražbu, dům najednou zmizel z inzerce, a já byl sklamaný. Ale dále jsem hledal ale již ne na s-dražby.cz, po pár měsících jsem konečně našel dům a i přes těžké získání hypotéky bude náš. Do toho přišel e-mail o zaplacení registrační poplatku. Jsem v šoku, a nevím jak to udělám dál. Momentálně šetřím každou korunu, abych vůbec vyžil. Vím, moje blbost, že jsem to přehlédl, ale přijde mi to málo vyznačené, skoro až schované, velice prosím o zrušení a neplacení toho poplatku. Děkuji. Michal Bien 23let.
Odpuštění poplatku
Než dojde k uzavření smlouvy mezi spotřebitelem a společností, má společnost povinnost informovat spotřebitele o ceně. Podnikatel má povinnost spotřebitele seznámit se službou a jejími hlavními vlastnostmi. Pokud tak neučiní, mohou být naplněny znaky klamavého opomenutí, jenž je nekalou obchodní praktikou, která je zákonem o ochraně spotřebitele zakázaná. Spáchá-li společnost přestupek dle § 24 odst. 1 zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, může Česká obchodní inspekce udělit sankci až do výše 5 000 000 Kč. Podání podnětu k šetření je možné zde: https://www.coi.cz/podatelna/
Spotřebitel by mohl namítat neplatnost přihlášky, neboť byl druhou stranou uveden v omyl o rozhodující okolnosti.
Co se týče poplatku spojeného s registrací účtu, není na něj upozorňováno v registračním formuláři ani jinak. Informace o ceně je podstatnou náležitostí o které musí být spotřebitel jasně informován v průběhu všech fází registračního procesu, resp. sdělování údajů společnosti, aby po něm mohla následně společnost tuto částku žádat. Sdělení o ceně skryté v ceníku či podmínkách se tak nejeví jako dostatečné informování spotřebitele.
Dobrý den pane Biene, pokud píšete, že se jedná o Vaši blbost, tak proč na to má doplácet naše společnost ? Pokud by jste toto slušné sdělení napsal k nám do emailu, tak se to nějak dá řešit, ale Vy asi víte, co jste nám napsal dnes do emailu ? Tak se nedivte, že na prominutí poplatku zatím nepřistoupíme, ale prověříme Vaši informaci o zrušení dražby v krátkém termínu po obdržení dokumentů od nás a uvidíme.
Zrovna jsem vám psal omluvný e-mail, prvně jsem vůbec nevěděl co se děje. Tímto se chci vám zde veřejné omluvit za moji unáhlenou reakci. Děkuji
Spotřebitel nám zaslal formou e-mailu žádost o znovu oslovení společnosti z důvodu, že na jeho e-maily již několik dní nereaguje. Přeřazujeme tedy stížnost na spotřebitele, aby mohl upřesnit jím podanou stížnost o nové/pozměněné nároky.