Pratenorm s.r.o.

#39048Praktiky s-drazby.cz

2 měsíce 4 dny 5 hodin

23.01.2020, před 5 lety

Petr Hrncir

v září jsem se přes realitní portál sreality.cz zajímal o dražbu nemovitosti, kterou prováděla jiná společnost s-drazby.cz. Kliknul jsem na odkaz. Následně jsem byl vybídnut k registraci, aby mi zaslali informace o nemovitosti. O poplatku nikde žádná zmínka.

Za necelé 2 měsíce mi přišla do mailu faktura na částku 5.000Kč za registraci na portále s-drazby.cz. Samozřejmě lhůta pro odstoupení ze smlouvy již uplynula a dohoda byla nemožná.

Samozřejmě stížnosti chodily evidentně na sreality.cz, který na svůj portál v uplynulých týdnech doplnil poznámku, že registrační poplatek je 5.000Kč. Předtím ani zmínka a ani zmínka v mailu, který mě nabádal na registraci.

Nyní po dvou měsících přišel strohý mail s informací, že jsem ještě nezaplatil (faktura ani nebyla přiložena) a že mi radí tak učinit, jinak u soudu ta částka bude vyšší.

Pokud máte stejný problém a chcete se propojit, napište mi: hrncir.p@gmail.com. Nenechme to jen tak ležet.

Děkuji za odpověď.

S pozdravem,

Petr Hrnčíř

Registrace učiněna 30.9.2019. Následná faktura přišla 19.11.2019

Odstoupení od smlouvy bez nutnosti platit poplatek za registraci. Tento poplatek činí 5.000Kč.

27.1.2020 08:33, před 5 lety

Než dojde k uzavření smlouvy mezi spotřebitelem a společností, má společnost povinnost informovat spotřebitele o ceně. Podnikatel má povinnost spotřebitele seznámit se službou a jejími hlavními vlastnostmi. Pokud tak neučiní, mohou být naplněny znaky klamavého opomenutí, jenž je nekalou obchodní praktikou, která je zákonem o ochraně spotřebitele zakázaná. Spáchá-li společnost přestupek dle § 24 odst. 1 zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, může Česká obchodní inspekce udělit sankci až do výše 5 000 000 Kč. Podání podnětu k šetření je možné zde: https://www.coi.cz/podatelna/

Spotřebitel by mohl namítat neplatnost přihlášky, neboť byl druhou stranou uveden v omyl o rozhodující okolnosti.

Co se týče poplatku spojeného s registrací účtu, není na něj upozorňováno v registračním formuláři ani jinak. Informace o ceně je podstatnou náležitostí o které musí být spotřebitel jasně informován v průběhu všech fází registračního procesu, resp. sdělování údajů společnosti, aby po něm mohla následně společnost tuto částku žádat. Sdělení o ceně skryté v ceníku či podmínkách se tak nejeví jako dostatečné informování spotřebitele.

27.1.2020 09:28, před 5 lety

Dobrý den pane Hrnčíři, na email Vám pošleme naše stanovisko k závěrům ADR, které se zde opakovaně "vyskytuje" a spotřebitelé se mylně domnívají, že se jedná o nějaké závazné rozhodnutí, kterým se musí strany řídit. Sám uvidíte, že tato problematika je složitější než se na první pohled zdá. Vzhledem ke skutečnosti, že máme k dispozici judikaturu, která hovoří 100% v náš prospěch při uzavření stejného typu smlouvy a úplně totožnou formou. dovolujeme si Vám oponovat ve Vašich závěrech a tvrzeních, bohužel v některých případech i nepravdivých, jako např.: nikde v emailu není uvedeno, že částka bude vyšší při soudním vymáhání, dále odstoupit od smlouvy můžete kdykoli, atd. Vzhledem k výše uvedenému jsme již v minulosti také z naší iniciativy písemně kontaktovali Ústředního ředitele ČOI, kterého jsme upozornili na rozdílné závěry kontrolního oddělení ČOI a oddělení mimosoudního řešení sporů ADR, viz naše vyjádření, které Vám posíláme do emailu. K Vaší iniciativě výše uvedené, tak Vás můžeme ujistit, že tento postup již zvolilo několik nespokojených spotřebitelů, kdy jsme opravdu připraveni svoji činnost obhájit před všemi kontrolními a dozorovými orgány, tak jak tomu bylo doposud. Ano, máte pravdu, jelikož kontroly ČOI u nás probíhají, tudíž jsme za toto rádi a můžeme zkvalitňovat naše služby, jako např. Vámi uváděnou informaci o poplatku přímo v inzerci.

26.2.2020 05:02, před 5 lety

27.3.2020 20:56, před 5 lety