Dne 20.1 jsem poslal mobilní telefon iPhone 7 na reklamaci, protože začal vykazovat 3 závady: Displej telefonu vystupuje v horní části z rámu, Stabilizace zadní čočky je rozbitá, Lighting port pro nabíjení
mobilu je rozbit.
Balík jsem zabalil a ještě jsem do balíku přidal: Reklamační formulář, Fakturu a Odstoupení od smlouvy (3 vady současně).
Dále jsem ještě poslal na uvedený email, že balík byl odeslán dne 20.1 a přidal do přílohy jsem přidal také Reklamační formulář, Fakturu a Odstoupení od smlouvy.
Na email mi přišla odpověď: "Dobrý den, děkuji za zaslání, po obdržení vás budeme informovat."
Ale po 7 denní úložní lhůtě na poště si balík nikdo nevyzdvednul a tak mi přišel mobilní telefon zpět.
iPhone 7, 128GB matte black (je pořád v záruce)
Vrátit peníze
Občanský zákoník stanoví, že pokud zboží nelze řádně používat v důsledku opakovaného výskytu vady po opravě nebo má-li zboží větší počet vad, pak má kupující právo na dodání nové věci bez vad, výměnu součásti věci, jakož i na odstoupení od kupní smlouvy.
Odstoupit od smlouvy je tedy možné, pokud spotřebitel nemůže věc řádně využívat pro opakovaný výskyt vady po opravě nebo pro větší počet vad (více informací je možné vyhledat na webové adrese www.dtest.cz/clanek-3388/odstoupeni-od-kupni-smlouvy-z-duvodu-opakovani-vady-ci-pro-vetsi-pocet-vad). O větší počet vad se jedná v případě, kdy se na zboží vyskytují alespoň tři vady současně, přičemž každá z nich musí bránit řádnému užívání věci, nebo pokud se na zboží postupně vyskytnou čtyři různé odstranitelné vady.
Spotřebitel by rovněž mohl žádat náhradu škody (náhradu poštovného za opakované poslání zboží k reklamaci), která mu v souvislosti s porušením smluvní povinnosti ze strany prodávajícího vznikla.
Spotřebitel má možnost využít mimosoudního řešení sporů při České obchodní inspekci. Podnikatel je povinen poskytnout České obchodní inspekci součinnost potřebnou k efektivnímu průběhu mimosoudního řešení spotřebitelského sporu. Pokud tak neučiní, má Česká obchodní inspekce pravomoc udělit podnikateli pokutu až do výše 1 000 000,- Kč. Více informací o mimosoudním řešení sporů je možné vyhledat na webové adrese: www.adr.coi.cz.