Dne 3.8.2018 jsem u prodejce IMobily.eu přes internet nakoupil Iphone 7 32Gb Black.
Dne 7.12.2019 jsem poprvé reklamoval MT Iphone 7 Black u tohoto prodejce - Závada - Samovolně se vypíná, chyba wifi - nefunguje, chyba bluetooth. závada Wifi a BT údajně odstraněna přehráním firmware. Závada samovolného vypínání se neprojevila. Ihned po přijetí z reklamace (17.12.)jsem zjistil, že veškeré problémy přetrvávají a MT tedy poslal 10.1.2020 zpět prodejci se stejnými vadami. Nyní mi přišel z reklamace Reklamační list a v něm napsáno: Popisovaná vada se na zařízení projevila. Oprava vykonaná výměnou zařízení za servisní jednotku Apple. Přišel mi tedy Iphone 7 s jiným IMEI a jiné barvy - JET BLACK - ještě k tomu použitý, nikoliv nový. Po telefonátu s prodejcem mi bylo sděleno, abych jim MT opět poslal zpět s tím, že toto budou řešit znovu se servisem.
Dle mého by dle § 2161 zákona č. 89/2012 Sb., občanského zákoníku měli zaslat buďto NOVÝ identický telefon, nebo vrátit celou kupní částku.
Apple Iphone 7 32GB Black
Prodejce by měl k tomuto přistoupit zodpovědně a v mezích zákona - buď poslat nový MT - stejných parametrů jako původní (V kupní smlouvě), nebo vrátit kupujícímu celou částku.
Pokud věc nemá deklarované nebo sjednané vlastnosti, může kupující v rámci uplatněné reklamace požadovat dle § 2169 zák. č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, primárně dodání nové věci bez vad, pokud to není vzhledem k povaze vady nepřiměřené. Pokud je ale možné věc jednoduše opravit nebo vyměnit nějakou její součást bez zbytečného odkladu, mají tyto způsoby vyřízení reklamace přednost. Jestliže není možná ani jedna z uvedených variant, má kupující právo od smlouvy odstoupit.
Občanský zákoník stanoví, že pokud zboží nelze řádně používat v důsledku opakovaného výskytu vady po opravě, má kupující právo na dodání nové věci bez vad, výměnu součásti věci, jakož i na odstoupení od kupní smlouvy. O opětovném vyskytnutí vady po opravě mluvíme tehdy, jestliže se na zboží objeví stejná vada, která byla v rámci uznané reklamace již dvakrát opravována. Při třetí reklamaci stejné vady lze tedy vznést nárok na odstoupení. Ale i v tomto případě se jedná o reklamační řízení a prodávající může oprávněnost reklamace posoudit, vyžaduje-li to povaha vady. Charakterem stejné vady se zabýval Nejvyšší soud v usnesení ze dne 29. 8. 2013, sp. zn. 33 Cdo 2979/2012. Dle citovaného rozhodnutí lze o stejné vadě hovořit za situace, kdy se vada projevuje stejně ve vlastnostech věci.