Vrátila jsem zboží ve 14ti denní lhůtě. První jste na alze 5 dnů nemohli zboží najít, následně jste my zboží vratili zpět, protože nemělo dobíjecí kabel, který ani nebyl součástí balení a aby mi bylo reklamaci vyhověno tak musím opět zboží převzít od dopravce opět rěšit znovu reklamaci a opět platit poštu, protože nejbližší prodejna je cca 50 km od místa bydliště. A zase vše řešit od znova!
Číslo objednávky 197142156 Bezdrátová sluchátka Xiaomi Mi True Wireless Earbuds Basic (XIAhe17)
Požaduji vrácení částky za zakoupené zboží včetně nákladů spojených s
opakovaným odesláním Zásilky zpět.
Ze stížnosti bohužel jednoznačně nevyplývá, zda spotřebitelka odstupovala od smlouvy ve 14 denní lhůtě, anebo uplatňovala reklamaci. Z celkového kontextu se kloníme spíše k druhé možnosti a proto na ní bude cílit i naše odpověď.
Netýkala-li se reklamace dobíjení telefonu či přímo příslušenství k dobíjení, pak platí, že není nutné k reklamovanému zboží přikládat jeho příslušenství, kterého se reklamace netýká. Tato povinnost nevyplývá spotřebiteli ze zákona a k jejímu vymáhání nad rámec zákona není v reklamačním řízení prodejce oprávněn. Pokud tedy prodejce zamítl reklamaci jen z důvodu, že ke zboží není přiloženo jeho příslušenství, nevyřídil reklamaci řádně, přičemž se jedná o podstatné porušení smlouvy. Dle ustanovení § 2002 odst. 1 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve spojení s § 19 odst. 3 zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, má v takovém případě spotřebitel právo odstoupit od smlouvy. Prodávající má po odstoupení povinnost vrátit spotřebiteli kupní cenu výrobku, spotřebitel má povinnost prodávajícímu vrátit zboží.
Poštovné spojené s prvním odesláním (tedy k reklamaci) nese prodejce, protože jde o účelně vynaložený náklad spojený s reklamací a spotřebitelka ho může po spotřebiteli vyžadovat. Poštovné spojené s případným druhým odesláním (pokud spotřebitelka odstoupí od smlouvy) nese spotřebitelka.