Dobrý den, rodiče také naletěli a podepsali přihlášku. Nyní po téměř 3 letech ( ve lhůtě 3 měsíců před vypršením platnosti ) jsme poslali vyjádření nesouhlasu s pokračováním ( v opačném případě dojde k automatickému prodloužení přihlášky ) a odebrání plných mocí, toto se ovšem vrátilo jako nedoručitelné . Dojde k automatickému prodloužení i přesto, že jsme se snažili, doporučeným dopisem, odeslat nesouhlas ?
Formánek J.
Dodávka plynu, elektřiny
Doručit výpověď ( nesouhlas s pokračováním ) přihlášky a zrušení plných mocí a získat vyjádření o akceptaci od Českých aukcí.
Fakt, že si prodávající dopis nevyzvedne, neznamená, že vypovězení nebude účinné. Při využití služeb poštovního provozovatele se má zásilka za doručenou třetí den ode dne odeslání (viz úprava domněnky doby dojití v § 573 občanského zákoníku). Zmaří-li vědomě druhá strana (příjemce výzvy k plnění, předžalobní výzvy) dojití, platí, že řádně došlo (viz § 570 občanského zákoníku) a bude vůči prodejci takové právní jednání účinné. Vypovědět závazek lze účinně i e-mailem, pokud spotřebitel prokáže, že byl e-mail doručen (např. reakcí prodávajícího).