U sluchátek zakoupených v dubnu roku 2013 mi nedávno přestalo hrát jedno ze sluchátek. Zboží jsem proto podal k reklamaci, neboť se na něj vztahuje záruka 2 roky. Jako způsob řešení jsem požadoval opravu (výměna lze prý požadovat jen do 1/2 roku).
Reklamace ale byla odmítnuta s tím, že na mostu sluchátek chybí štítek se sériovým číslem. Já si na nic takového nepamatuji, ale vyhledal jsem na internetu, jak to nejspíš mělo vypadat:
Toto je obrázek stejného typu sluchátek (jen jiná barva) a sériové číslo je ten malý papírek na vnitřní straně mostu (levé sluchátek, pravé obrázku). Po zvětšení je vidět, že to má stejně číslic za první 4 jsou shodné, jako mé sériové číslo, co mám na dodacím/záručním listu.
Dle mého názoru je jasné, že se po více než roce častého užívání ten štítek snadno sloupne (je na vnitřní straně), a to i bez mého vědomí, že se tak stalo (pokud tam vůbec ze začátku byl).
Chtěl bych se zeptat, zda mají vůbec právo mě považovat za podvodníka a odmítnout reklamaci na základě tohoto důvodu, neboť to číslo mám na dodacím/záručním listu a na funkci sluchátek nemá žádný vliv. Navíc jsem na žádné sériové číslo při nákupu upozorněn nebyl a v reklamačních podmínkách CZC nebo v zákoně jsem nenašel o něm žádnou zmínku.
Sluchátka jsou zatím v úschově CZC. Abych neplatil, musí být vyzvednuta "do 30 dnů po uplynutí zákonné lhůty pro vyřízení reklamace," chápu to tedy správně, že mám čas do 60 dnů od podání reklamace?
Sluchátka STEELseries Siberia V2
Oprava, výměna, či vrácení peněz.
Spotřebitel by měl prodávajícímu prokázat, že si u něj zakoupil tento konkrétní výrobek. V případě výrobků s uvedeným seriovým číslem by měl být spotřebitel upozorněn, že při reklamaci bude toto číslo vyžádováno. Obzvláště u sériových čísel, které jsou uvedeny na štítku, který je pouze připevněn ke zboží a jeho odstranění je vzhledem k běžnému používání zboží pravděpodobné. V takovém případě by se dalo hovořit i o nepřiměřenosti této podmínky jako podmínky pro uplatnění reklamace.
Dobrý den pane Marciňo,
opíráme se o stanovisko autorizovaného servisu, avšak, pokud máte krabici, jsme schopni u výrobce domluvit externí reklamaci.
Děkuji za pochopení a omlouvám se za komplikace.
Lukáš Boček
Vedoucí reklamací
Dobrý den.
Krabici už nemám. I kdybych ji ale měl, tak přece pořád není z ničeho jasné, že patří k tomu výrobku. Jak je tedy možné, že by to výrobce byl ochoten přijmout, ale vy ne?
Podíval jsem se znovu do vašeho obchodního i reklamačního řádu a původní obal při reklamaci vyžadován není. Ani jsem při nákupu nebyl upozorněn, že by mohl být vyžadován.
Pokud výrobek nejste schopni opravit, tak to přece není můj problém. Pořád mi to zboží můžete vyměnit (krabici vám pak klidně nechám). Jinak nejspíš mám, vzhledem k nepřiměřenosti podmínky, podle vašeho řádu právo na odstoupení od smlouvy a vrácení peněz. To by byla ale až poslední varianta.
Také jsem se ptal na to, zda podle vašich podmínek chápu správně, že se skladné začne účtovat až po 60 dnech od podání reklamace, ale neodpověděl jste mi.
Pro jistotu přikládám ten obrázek stejného typu sluchátek (kde je vidět jak vypadá štítek se sériovým číslem) i jako přílohu, neboť si nejsem jistý, zda vůbec někdo chtěl (či mohl) klikat na link v původním příspěvku.
Jelikož z vyjádření stran neplyne, že by záležitost byla vyřešena smírně, rozhodli jsme se stížnost uzavřít.