Jan Kos s.r.o.

#40165Nesprávný pracovní postup při manipulaci se šperkem

7 měsíců 27 dnů 5 hodin

02.03.2020, před 5 lety

Růžena Doležalová

Dne 4 února 2020 jsem navštívila prodejnu zlatnictví v Písku za účelem výkupu náušnic z růžového zlata. Náušnice byli zakoupené přes internet Thomas Sabo, pořizovací cena 129 EU. Paní prodavačka si náušnice prohlédla a řekla, že náušnice rozštípne aby zjistila jejich hodnotu. Po rozštípnutí mi bylo oznámeno, ze uvnitř je stříbro a náušnice jsou jen pozlacené. Pokud bych věděla, že je uvnitř stříbro, nedala bych souhlas se zničením šperku. Poté mi paní prodavačka řekla, že to vykoupit nemůže, protože stříbro nevykupují. Odešla jsem z obchodu se zničeným šperkem. Celá nešťastná jsem navštívila další zlatnictví, kde mi bylo řečeno, že je na naušnicich vyrytý kód AG925 a to znamená že je to stříbro. A že paní prodavačka si měla náušnice nejdříve poradně prohlédnout. Následující den jsem zavolala na Vaši linku, kde mi bylo sděleno, že prodavačka postupovala špatně a abych jim napsala dopis o vyplacení nějaké sumy za znehodnocení šperku. Dopis jsem odeslala. Přišla mi odpověď, ze nic platit nebudou. Proto se obracím na Vás s žádostí o pomoc. Kdyby paní prodavačka byla řádně vyškolená, tak by hned našla příslušný kód a věděla by o jaký druh šperku jde a tudíž by nedošlo k následnému zničeni nausnic.

Náušnice, firma Thomas Sabo

Vyplacení škody 2 500 Kč

21.3.2020 16:39, před 5 lety

Byla-li věc poškozena způsobem, který je popsán ve stížnosti, má spotřebitel právo na náhradu škody. Dle ustanovení § 2944 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, platí, že každý, kdo od jiného převzal věc, která má být předmětem jeho závazku, nahradí její poškození, ztrátu nebo zničení, neprokáže-li, že by ke škodě došlo i jinak.

Rovněž lze aplikovat i obecné ustanovení § 5 odst. 1 občanského zákoníku, podle kterého platí, že kdo se veřejně nebo ve styku s jinou osobou přihlásí k odbornému výkonu jako příslušník určitého povolání, dává tím najevo, že je schopen jednat se znalostí a pečlivostí, která je s jeho povoláním nebo stavem spojena. Jedná-li bez této odborné péče, jde to k jeho tíži.

Dle § 2951 občanského zákoníku platí, že škoda se nahrazuje uvedením do předešlého stavu. Není-li to dobře možné, anebo žádá-li to poškozený, hradí se škoda v penězích. Dále platí, že se hradí skutečná škoda a to, co poškozenému ušlo (ušlý zisk). Při určení výše škody na věci se vychází z její obvyklé ceny v době poškození a zohlední se, co poškozený musí k obnovení nebo nahrazení funkce věci účelně vynaložit.

29.10.2020 21:27, před 4 lety