Auto pojištěné (povinné ručení) pojistnou smlouvou 1854691328 jsme loni v květnu prodali (2.5.2019). Protože manželka už zaplatila pojistné (myslím půlroční do 16.2.2020) jsem čekal, že bude za celé období, kdy jsme auto nevlastnili, pojistné vráceno. Tu situaci jsem šel ohlásit až 20,2.2020. Smlouva byla ukončena, ale je požadován nedoplatek smlouvy za několik dnů.
Připadá mi to absurdní.Kdybych kupříkladu ještě dále platil mechanicky na základě upomínek ještě několik let (jedná se o pár tisíc mohl bych to přehlédnout), tak bude na toto auto pojistné stále inkasováno bez ohledu na skutečnou situaci (auto může být novým majitelem pojištěno jinde, odhlášeno...)? Podle mého názoru jde o neoprávněný/nepodložený příjem pro Vás.
Pojistná smlouva 1854691328, nevím jestli je auto provozováno. Smlouva o prodeji byla dodána při informaci o ukončení vlastnictví.
Správné by bylo vrátit částku zaplacenou bez faktického opodstatnění
Všeobecné pojistné podmínky pro pojištěné vozidel VPPPMv-r-12/2019 (https://www.generaliceska.cz/documents/20183/58805/659167496.pdf/17ece335-3adf-4105-9843-7b7496c9f83d), uvádí (na str. 15) čl. 3 bod 8. písm. a):
"Důvody a podmínky zániku pojištění stanoví ZPOV a zákoník. Pojištění zaniká zejména:
a) dnem, kdy pojistník, jeho dědic, právní nástupce nebo vlastník vozidla, je-li osobou odlišnou od pojistníka, oznámil Pojišťovně změnu vlastníka pojištěného vozidla; oznámením změny vlastníka pojištění nezaniká, pokud se novým vlastníkem vozidla stává pojistník a pojistník při oznámení změny vlastníka Pojišťovně projeví, že má na pokračování pojištění zájem." Z uvedeného ustanovení tedy vyplývá, že pojištění vozu nezaniká dnem jeho prodeje, ale až dnem, kdy spotřebitel společnosti oznámil společnosti změnu vlastníka, v tomto případě tedy 20. 2. 2020.
Čl. 3 bod 9 uvádí: "Pojistník je povinen skutečnosti uvedené v odst. 8 písm. a) až d) tohoto článku bez zbytečného odkladu Pojišťovně písemně oznámit a doložit. Osoba, která oznamuje změnu vlastníka vozidla podléhajícího evidenci vozidel, je povinna současně doložit Pojišťovně provedení zápisu změny vlastníka vozidla u orgánu evidence vozidel." Skutečnost, že pojistník neoznámil skutečnost o změně vlastníka společnosti bez zbytečného odkladu nemůže jít k tíži společnosti.