PPL CZ s.r.o.

#40601Nedodání zásilky

1 měsíc 3 dny 16 hodin

20.03.2020, před 5 lety

Martin Bohatý

Dne 15. 3. 2020 jsem u odesílatele z Německa zdvořile urgoval zaplacenou knihu včetně poštovného 18 Euro. Ten mi sdělil, že zásilka (kniha)č. 22004048556, byla odeslána z Německa 5. 3. 2020 přes Deutsche Post/DHL, od které(prý automaticky)přebírá zásilky jako sekundární dopravce PPL. Jal jsem se tedy pátrat u PPL a zde jsem zjistil, že mi byla zásilka doručována 6. 3. 2020 v 10, 36, nebyl jse zastižen a zásilka byla rovnou a bez jakéhokoliv písemného oznámení (schránka se nachází na brance - stačí vhodit lístek, že se zásilku pokusili doručit, nějaký telefonní kontakt, kde se nachází apod.)odvezena na Parcelshopu. Řidič podle informace od PPL prý neměl moje telefonní číslo a PPL zase můj e-mail. Specialistka zákaznické péče PPL mi sdělila, že veškeré nepřevzaté zásilky se po 7 dnech vracejí DHL a dále: "bohužel veškeré zásilky, které obdržíme od Německé DHL neobsahují kontaktní údaje na příjemce z důvodu GDPR - ochrany osobních údajů". A je to.
Moje kniha se tedy vrátila adresátovi do Německa, který za to musel zaplatit dalších 10 Euro.
Chápu, že nejslabší článek celého systému je řidič-doručovatel, ale PPL nemá žádný doklad o pokusu o doručení, tudíž mi zaplacenou zásilku nedoručila.
Píšu to jen jako odstrašující příklad lajdáctví u PPL kterému mohu těžko předejít a které je pro ně, z jiných ohlasů soudě, asi každodenní rutinou a prakotinou.V záloze mám proto ještě stížnost na lampárně.

Z Německa mi nebyla společností PPL doručena zásilka č. 22004048556

Řidič/doručovatel PPL musí být poučen a vybaven k tomu aby adresáty zásilek bez bližších kontaktů mohl informovat písemnou formou (doplní pouze číslo zásilky)v podobě nějakého jednoduchého formuláře (podobně, jako Česká pošta) o tom, že mu byla doručována zásilka a kde se aktuálně zásilka nachází s nezbytnými kontakty.Na internetu to nenajdu. Ostatně si myslím, že řidiči obecně tuto povinost mají, jenom jaksi občas neplní.

22.3.2020 12:42, před 5 lety

Pokud nebyla služba poskytnuta nebo nebyla poskytnuta ve sjednané kvalitě, je vhodné uplatnit reklamaci. Při uplatnění reklamace může spotřebitelka žádat řádné poskytnutí služby, přiměřenou slevu, případně může od smlouvy odstoupit, pokud vadné plnění ze strany podnikatele bylo podstatným porušením smlouvy (pokud se dá předpokládat, že by spotřebitelka smlouvu neuzavřela, věděla-li by o porušení smlouvy).

Pokud však smlouvu o přepravě uzavíral se společností prodávající, je za včasné doručení zboží odpovědný právě on, protože povinnost dodat zboží je dle českého práva splněna dojitím zboží do místa dodání, tj. standardně do bydliště spotřebitelky. Prodávající je v takovém případě také oprávněn uplatnit reklamaci u svého smluvního partnera, pokud služba nebyla poskytnuta v souladu se smlouvou.

Co se týká náhrady škody, dle § 2913 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, platí, že poruší-li strana povinnost ze smlouvy, nahradí škodu z toho vzniklou druhé straně. Škoda se nahrazuje uvedením do předešlého stavu. Není-li to dobře možné, anebo žádá-li to poškozený, hradí se škoda v penězích.

24.4.2020 09:12, před 5 lety