na stránkách www. kaprarina.cz jsem zakoupil rybářské swingry za částku 1598 Kč včetně dopravy. Tyto se mi v reklamační lhůtě rozbily a tudíž jsem uplatnil reklamaci. Poškozené zboží s reklamačním listem jsem odeslal dle obchodních podmínek na adresu prodejce, a to dne 17.2.2020. Dnes 30.2. jsem e-mailem zažádal z důvodu nedodržení občanského zákoníku a nedodržení reklamační lhůty o vrácení částky. Z obchodu mi bylo obratem odesláno:
Od: Radek Bis
Komu: horvath.miroslav@seznam.cz
Datum: 30. 3. 2020 18:47:31
Předmět: Re: Vyřízení reklamace
Dobrý den, děkuji za info. Dodavatel Vaši reklamaci neuznal, nicméně jednání přímo s výrobcem. Pokud tedy nesouhlasíte, přepošlu Vám e-mail od dodavatele se zamítnutím reklamace. Radek Bis
Vzhledem k tomu, že jsem uzavřel obchod s firmou kaprarina.cz a ne s "dodavatelem", je obchod povinen postavit se k reklamaci dle obchodních podmínek a hlavně, dle občanského zákoníku. Dále to, že reklamace byla zamítnuta, mi mělo být sděleno, což se nestalo.
https://www.kaprarina.cz/swingery-3/nash-swinger-the-wasp-indicator/. Na faktuře č. 9003522018 uveden název KN Swinger Wasp 2 ks 1497,60 + doprava
Z důvodu nedodržení obchodních podmínek, a to vyřízení reklamace do 30 dnů, žádám o vrácení částky reklamovaného zboží ve výši 1 598 Kč.
Obecně platí, že dle § 19 zákona č. 364/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, má být reklamace vyřízena do 30 dnů od jejího uplatnění. V současné situaci je však třeba, aby ke stanoveným zákonným lhůtám přistupovaly obě strany tolerantně. Česká obchodní inspekce k problematice uvádí: "Krizová opatření problematiku uplatňování a vyřizování reklamací specificky neupravují. Při výkonu práv v době nouzového stavu by k sobě účastníci smluvního vztahu měli přistupovat ohleduplně, s trpělivostí a přihlédnutím k mimořádné situaci, v níž se druhá strana může nacházet, např. v souvislosti s nuceným uzavřením provozu, nedostatkem zaměstnanců, kteří musí doma hlídat děti, jsou v karanténě apod. Např. šikanózní trvání na vyřizování reklamací spotřebního zboží, které není nepostradatelné, v běžných lhůtách a odstupování od smlouvy v případě, že z důvodu nouzového stavu nemohla být reklamace vyřízena, může mít povahu jednání v rozporu s dobrými mravy, kterému není přiznána právní ochrana." Více infomací zde: https://www.coi.cz/pro-spotrebitele/spotrebitelsky-pruvodce/
V případě, že prodávající nevyřídí reklamaci včas by však měl být způsobilý prokázat, že jeho prodlení je v příčinné souvislosti s nastalou situací (nařízeným nouzovým stavem atp.).