6. března 2020 - jsem objednala zboží na webu onlineshop.cz, jednalo se o parfémovanou vodu By Kilian The Narcotics, 50 ml - cena 5.416,- (plus doprava 29,-)- na dobírku
9. března 2020 - obdržela jsem potvrzení o odeslání společností Česká pošta
11. březen 2020 - jsem si zboží odpoledne vyzvedla na pobočce České pošty v Mladé Boleslavi. Doma jsem rozbalila bublinkou obálku, v které bylo objednané zboží v papírové krabičce, pokryté průhlednou folií. Folii jsem rozbalila a krabičku otevřela (vše neporušené, pouze jsem narušila průhledný celofán. V krabičce se nacházela další krabička a v ní parfém. Nebylo potřeba nic ničit, vše lze lehce otevřít. Ihned po otevření jsem zjistila, že je parfém poškrábaný a chybí na dně parfému batch code, který by měl být na každé kosmetice, včetně parfémů a měl by souhlasit s papírovou krabicí, v které je zboží prodáváno. Bohužel tak zde nebylo. Vše jsem tedy ihned nafotila, přiložila obrázek originálního parfému, kde je i jiný batch code(poměrně delší, než jenom AA7, což není o ničem vypovídající - datum spotřeby atd.) a odeslala na email objednavky@onlineshop.cz s popsaným dané situace, že je parfém poškrábaný a že mi nepřijde jako originální, jelikož parfém by za takovou cenu a od toho výrobce nemohl jít na trh poškrábaný (musí mít odpovídající jakost).
12. března 2020 mi přišla odpověď, že zboží bude svezeno z mé adresy a tak se i 13. března 2020 stalo.
26. března 2020 mi přišlo toto vyjádření: Vážená paní Laznová, reklamované zboží bylo opraveno a odesláno zpět na Vaši adresu prostřednictvím přepravní společnosti Geis. Produkt byl posouzen se vzorky a dalšími kusy, které má dodavatel k dispozici pro tyto účely a neshledal žádnou chybu či odchylku od normálu. Dodavatel striktně odmítá, že prodává padělky. K odstoupení nemůže být přistoupeno, výrobek byl vyňat z hygienického obalu.
Ten samý den jsem ihned volala na infolinku: 277 278 278, že s vyjádřením reklamace nesouhlasím a balíček nechci zaslat zpět na adresu. Operátorka mi sdělila, že informace předá na reklamační oddělení, balíček bude stažen a vše se vyřeší jinak.
27. března 2020 u mě zazvonil kurýr Geis, že pro mě má tento balíček. Balíček jsem nepřevzala a znovu volala na infolinku. Operátorkou jsem byla odkázána na sepsání emailu, že s reklamaci nesouhlasím a odeslání na reklamační oddělení. To jsem ihned udělala.
31. března 2020 mi přišla tato odpověď: Zákazník nepřevzal vyřízenou reklamaci. Zboží bylo navráceno bez původní pečetě. Produkt byl posouzen se vzorky a dalšími kusy, které má dodavatel k dispozici pro tyto účely a neshledal žádnou chybu či odchylku od normálu. Dodavatel striktně odmítá, že prodává padělky. Reklamace bude uskladněna na pobočce v Semilech po dobu 6-ti měsíců, poté bude předána k ekologické likvidaci.
Toto řešení mi nepřijde adekvátní, ikdyby se jednalo o originální parfém (o čemž nejsem přesvědčena), jak by mi mohl parfém dorazit poškrábaný v obalu od výrobce? Poprosím Vás o pomoc s řešením tohoto sporu.
Parfémovaná voda By Kilian The Narcotics, 50 ml (typical me)
Odstoupení od kupní smlouvy - vrácení peněz.
Vznesla-li spotřebitelka do 14 dnů od převzetí zboží nárok na odstoupení od smlouvy a prodejce odstoupení zamítl z důvodu porušení hygienického obalu, platí následující.
Dle § 1829 odst. 1 písm. a) zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, platí, že spotřebitel má právo odstoupit od smlouvy uzavřené distančním způsobem (tj. např. prostřednictvím e-shopu) ve lhůtě 14 dnů po převzetí zboží bez udání důvodu. Odstoupí-li pak spotřebitel od smlouvy, má prodávající dle § 1832 občanského zákoníku lhůtu 14 dnů na to, aby mu vrátil peněžní prostředky. Poté se prodávající ocitá v prodlení.
Výjimky z práva spotřebitele na odstoupení od smlouvy uzavřené distančním způsobem upravuje § 1837 občanského zákoníku. Dle § 1837 písm. g) platí, že spotřebitel nemůže odstoupit od smlouvy o dodávce zboží v uzavřeném obalu, které spotřebitel z obalu vyňal a z hygienických důvodů jej není možné vrátit. Pouhá skutečnost, že zboží je zabaleno a spotřebitelem rozbaleno, možnost odstoupení od smlouvy podle tohoto ustanovení nevylučuje. V praxi se může jednat o obvazy, jednorázové injekční stříkačky, kartáček na zuby apod.
Dle našeho názoru parfém mezi zboží, které po jeho rozbalení nelze z hygienických důvodů opětovně použít, nepatří a odstoupení je tedy možné.
Nepodaří-li se spor vyřešit smírnou cestou, má spotřebitel možnost obrátit se na mimosoudní řešení sporů při České ob-chodní inspekci. Více informací o mimosoudním řešení sporů je možné vyhledat na webové adrese www.adr.coi.cz.