Dobrý den
Dne 29.03.2020 jsem v CK Pantour emailem zažádala o stornování zájezdu č. 209 995 do Destinace: Řecko - Rhodos - Ialyssos s odletem 11.06.2020 pro 2 osoby. Obratem jsem obdržela odpověď, že se moje žádost zpracovává a výše storna činí 4 646 Kč / osoba (9 292 Kč za celý obchodní případ). Vzhledem k celkové ceně zájezdu jež činí 36 580,00 CZK mi připadne výše storna naprosto neadekvátní. Ve Všeobecných smluvních podmínkách se uvádí: Výše odstupného, které je zákazník povinen uhradit CK PANTOUR za
každého účastníka v případě odstoupení od Smlouvy o zájezdu na zájezd či
služeb uvedených na Smlouvě o zájezdu:
a) 50 a více dní před odletem skutečně vzniklé náklady, nejméně však 1
000,- Kč za osobu.( což je i můj případ )
• skutečně vzniklými náklady se rozumí provozní náklady CK PANTOUR a
smluvně sjednané nebo právním předpisem stanovené náhrady tuzemským i
zahraničním partnerům. Bohužel nikde není blíže specifikováno jaké reálné náklady CK skutečně vznikly, tudíž si výše uvedenou naprosto přemrštěnou částku zřejmě vycucali z prstu. Jelikož považuji výši storna v takřka 1/3 celkové částky za nehoráznost, chci Vás tímto poprosit o prošetření mé stížnosti.
Číslo rezervace: 209 995 Země/Destinace: Řecko - Rhodos - Ialyssos Odjezd: 11.06.2020; Brno(BRQ)─Rhodos(RHO) Návrat: 18.06.2020; Rhodos(RHO)─Brno(BRQ) Délka pobytu: 11.06.2020 – 18.06.2020 / 7 nocí Ubytování: Blue Horizon Typ stravy: All inclusive Účastníci: Dospělí: 2,
Požaduji snížení storno poplatku na max. 10% z celkové ceny zájezdu, což je běžná výše kterou na svých stránkách dokonce inzerují.
Nejprve se vyjádříme k tomu, zda má cestovní kancelář právo požadovat po spotřebiteli zaplacení storno poplatku. Pokud by zájezd měl proběhnout nyní, kdy je nařízením vlády zakázáno občanům ČR vycestovat do zahraničí, nebo ve chvíli, kdy je daná destinace zasažena pandemií nemoci Covid-19, měla by spotřebitelka nárok na odstoupení od smlouvy a vrácení celé zaplacené částky. Vzhledem k tomu, že má zájezd proběhnout až v červnu letošního roku, a nemůžeme nyní s jistotou předvídat vývoj budoucí situace, nárok na odstoupení od smlouvy bez sankce v tuto chvíli nevzniká. Pokud by však situace trvala nadále i v době zájezdu, spotřebitel by měl nárok na vrácení celé zaplacené částky. To platí za předpokladu, že by odstoupení od smlouvy probíhalo až v době, kdy by bylo zřejmé, že daný zájezd nebude možné ve sjednaném termínu uspořádat.
K výši storno poplatku v situaci, kdy na něj má cestovní kancelář nárok, uvádíme následující. Výše storno poplatku by měla být obsahem smluvního ujednání stran. Dle odst. 8 písm. a) Všeobecných obchodních podmínek společnosti Pantour s.r.o. platí, že spotřebitel je povinen uhradit při odstoupení od smlouvy v termínu 50 a více dní před odletem skutečně vzniklé náklady, nejméně však 1 000,- Kč za osobu. Má-li spotřebitelka hradit náklady, které jsou pro danou situaci nepřiměřené a má přitom podezření, že částka neodpovídá reálně vynaloženým nákladům, může po společnosti požadovat, aby ji prokázala, že k uhrazení nákladů ve výši, která je po spotřebitelce vyžadována, skutečně došlo.
Více informacích najdete i v našich článcích dostupných z:
a