Dobrý den, dnes jsem na základě výpisu z účtu zjistila, že mi mbanka strhava 590 CZK za platbu s názvem mzdravi u AXA. Nic takového jsem nesjednavala, nezadavala jsem žádný příkaz k úhradě, ani nemám žádné údaje k této neexistující objednávce. Že strany mbank mi bylo řečeno, že to mám řešit s axa, což není možné, jelikož k tomu nemám žádné údaje jako je číslo smlouvy, ani nevím, o jaké pojisteni se jedná.
Mzdravi pojištění nesjednane
Zrušení platby a návrat neoprávněně uhrazene částky.
Neuzavřela-li spotřebitelka platně smlouvu o pojištění, neexistuje právní důvod, na základě kterého by měla pojišťovna nárok na účtování si a strhávání plateb. Pokud dochází k tomu, že pojišťovna účtuje spotřebitelce platby bez právního důvodu, mohlo by se jednat i o tzv. bezdůvodné obohacení.
Dle § 2991 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, má ten, kdo se na úkor jiného bez spravedlivého důvodu obohatí, povinnost ochuzenému vydat, oč se obohatil.
Vzhledem k tomu, že v řešené věci si spotřebitelka není vůbec vědoma existence jakéhokoliv existujícího závazku mezi ní a společností AXA pojišťovna, a.s., doporučujeme kontaktovat pojišťovnu a získat bližší informace o údajném závazku mezi ní a pojišťovnou. Je-li si však spotřebitelka jista tím, že mezi ní a pojišťovnou nevznikl, resp. netrvá, žádný závazek, může požádat svou bankovní společnost o zablokování své platební karty a vyzvat pojišťovnu k vydání bezdůvodného obohacení (tj. vrácení již poskytnutého plnění). Blokace platební karty však může být spojena s určitým poplatkem.
Dále může spotřebitelka využít možnost mimosoudního řešení spotřebitelských sporů při České obchodní inspekci. Více informaci k uvedené službě lze nalézt na webové adrese www.adr.coi.cz.