R+R Planeo, spol. s r.o.

#41185Opětovné neuznání reklamace a rozbití výrobku v reklamaci

1 měsíc 20 dnů 17 hodin

07.04.2020, před 5 lety

Stanislav Kubíček

koupil jsem mobilní telefon a hned po třech týdnech jsem ho reklamoval, od výroby nefunguje navigace, která je součástí softwaru a provozuje ji Google. Tuto navigaci už používám mnoho let na různých mobilních telefonech a jsem s ní velmi spokojený.
Reklamace nebyla uznána. Tvrdí, že se závada neprojevila, přesto nahráli nový software.
Navigace stále nefunguje, naviguje naprosto nesmyslně.
Pro opětovnou reklamaci jsem nahrál na jiném telefonu video nesmyslného navigování a na paměťové kartě přiložil jako důkaz.
Od počátku reklamace požaduji vrácení peněz, proto reklamuji telefon kompletní v originálním balení. Při druhé reklamaci mi byla krabice s příslušenstvím telefonu vrácena, s vysvětlením obsluhy prodejny "Nechce se mi to vypisovat."
V reklamačním protokolu je napsáno: V případě neprojevení závady kontaktujte zákazníka na tel. čísle.... a také Stav: používané, vlasové škrábance.
Po celou dobu reklamace se mi nikdo neozval, až po ukončení reklamace jsem byl SMS zprávou vyzván k vyzvednutí telefonu.
Následující den, mi byl na prodejně předán telefon s vyjádřením servisu se zněním: reklamace neuznána, uvedena závada se během testování neprojevila. Následně jsem se tázal, jak mohu tuto situaci řešit. Obsluha byla naprosto neochotná a tvrdí,že musím telefon převzít. Poté jsem si všiml, že v levém dolním rohu jsou dvě praskliny na disleji, přestože telefon je voděodolný a nárazuodolný. Z toho důvodu jsem telefon nepřevzal.
Obsluha se stále vymlouvá na mimořádné opatření vlády, že nové reklamace nepřijímají, že mám telefon převzít a vše řešit mailem. Následující den jsem volal do prodejny a tázal se jakým způsobem se dá tento problém řešit. Vedoucí provozovny tvrdí, že v pátek odpoledne už v servisu nikdo není, aby zjistil bližší informace o rozbitém telefonu. Slíbil, že mi následují pondělí zavolá.
V pondělí mi nikdo nevolal, a proto jsem odpoledne volal já. Telefon zvedla stejná osoba, která mě nutila převzít rozbitý telefon a řekla mi:"Já to s vámi nebudu řešit, vedoucí tady není, bude tady ve středu." Já jsem ji řekl, že si budu stěžovat a odpověděla mi, že můžu. Asi po dvou hodinách mi zavolala stejná osoba z prodejny, řekla mi, že musím přijet podepsat novou reklamaci.
Odmítám další cestu do prodejny, protože jsem telefon z reklamace nepřevzal a nemusím jej opět do reklamace posílat. S rozbitým displejem nemám nic společného a proto tam nemusí být můj podpis. Lidem na této prodejně nemohu věřit, a proto jim nechci dát svůj podpis.
Jak bych měl v tomto případě jednat?
Děkuji za radu.

Blackview, model: GBV5500 Pro

Vrácení peněz

28.4.2020 15:02, před 5 lety

Rozhodl-li prodávající o reklamaci jako o neoprávněné (vytknuté závady se neprojevily), ale spotřebitel se závěry reklamace nesouhlasí a dožaduje se nápravy, musí důvody zamítnutí reklamace rozporovat. Skutečnost, že se vada projevuje, může spotřebitel prokázat právě audiovizuálním záznamem. Pokud by nebyl dostačující, je silným a přesvědčivým důkazem o tom, že reklamace nebyla vyřízena řádně, posudek soudního znalce z oboru. Prokáže-li posudek nedůvodnost zamítnutí reklamace, má spotřebitel právo požadovat nápravu nebo má možnost přímo odstoupit od smlouvy, protože jeho reklamace nebyla vyřízena řádně a včas. Odstoupením od smlouvy se závazek ruší od počátku a strany si vrátí to, co si plnily. Kromě toho má také spotřebitel právo na náhradu účelně vynaložených nákladů spojených s reklamací (tedy včetně proplacení znalečného). Seznam soudních znalců je možné vyhledat mimo jiné na webové adrese www.dtest.cz/soudni-znalci.

Co se týče spotřebitelem zjištěné škody na displeji, jedná se již o nárok z deliktního jednání (nikoliv o reklamaci vady). Dle § 2944 občanského zákoníku, každý odpovídá za škodu způsobenou na převzaté věci, která má být předmětem jeho závazku, neprokáže-li, že by ke škodě došlo i jinak. Není rozhodné, jak ke škodě došlo, jestli někdo porušil povinnost nebo ne, zda se tak stalo při vlastním plnění závazku nebo při přepravě či skladování věci. Za škodu způsobenou zaměstnanci odpovídá vždy podnikatel, se kterým spotřebitel smlouvu, jejímž předmětem je poškozená věc, uzavíral.

Pro účely potvrzení stavu věci v okamžiku předání do reklamace je možné vycházet z předávacího protokolu od prodejce, kde by měl být právě stav věci popsán a jeho případné poškození uvedeno. Případně je možné použít i svědeckou výpověď či jakýkoli jiný způsob doložení stavu telefonu při předání. Spotřebitel by si měl věc při přebírání z reklamace na místě zkontrolovat, neboť prodávající odpovídá za škodu, která byla způsobena během reklamace. Vzniklou škodu je vhodné zdokumentovat (nejlépe fotograficky či audiovizuálním záznamem) hned po jejím zjištění ještě v provozovně prodávajícího, aby spotřebitel předešel případnému sporu o to, kdy ke škodě došlo.

V § 2951 je potom stanoveno, že škoda se primárně nahrazuje uvedením v předešlý stav. Pokud by to spotřebitel požadoval, musí být škoda uhrazena v penězích. Hradí se vždy skutečná škoda. Při určení výše škody na věci se vychází z její obvyklé ceny v době poškození a zohlední se, co poškozený musí k obnovení nebo nahrazení funkce věci účelně vynaložit.

Žádost o náhradu škody doporučujeme zaslat společnosti písemně, doporučeně a s dodejkou z důvodu průkaznosti v případě soudního sporu.

28.5.2020 16:34, před 5 lety