dnes jsem také, stejně jako řada dalších, obdržel fakturu za "Registrační poplatek na základě uzavřené smlouvy o poskytnutí služeb v rámci exekuční smlouvy.."
Po otevření zprávy jsem chtěl nejdříve e-mail zahodit, jako další
nesmysl tzv "šmejdů" ale pro jistotu jsem nahlédl do Vašich stránek a připojuji stížnost. Kauza je totožná s předešlými stížnostmi, které uvádíte.
23.ledna jsem odepsal na inzerát, že bych měl zájem nabízenou nemovitost navštívit a žádám informace. 24. ledna přišla výzva k registraci a 27. ledna neúplná informace k nemovitosti (nepřesné majetkové poměry). Nemovitost jsem zavrhl ještě před příchodem podkladů, byl jsem si ji totiž prohlédnout bez asistence S-dražby.cz.
Korespondenci mám uloženou a o poplatku jsem nenalezl ani zmínku.
Domnívám se, že pokud by chtěla společnost S-dražby.cz prodávat informace, vydá je proti platbě... a nefakturuje až 3 měsíce po předání informace.
Pokud byla někde na stránkách společnosti zmínka o poplatku 5000 Kč, potom byla šikovně a domnívám se, že záměrně schována.
Poplatek k dražbě
Storno faktury
Než dojde k uzavření smlouvy mezi spotřebitelem a společností, má společnost povinnost informovat spotřebitele o ceně. Podnikatel má povinnost spotřebitele seznámit se službou a jejími hlavními vlastnostmi. Pokud tak neučiní, mohou být naplněny znaky klamavého opomenutí, jenž je nekalou obchodní praktikou, která je zákonem o ochraně spotřebitele zakázaná. Spáchá-li společnost přestupek dle § 24 odst. 1 zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, může Česká obchodní inspekce udělit sankci až do výše 5 000 000 Kč. Podání podnětu k šetření je možné zde: https://www.coi.cz/podatelna/
Spotřebitel by mohl namítat neplatnost přihlášky, neboť byl druhou stranou uveden v omyl o rozhodující okolnosti.
Co se týče poplatku spojeného s registrací účtu, není na něj upozorňováno v registračním formuláři ani jinak. Informace o ceně je podstatnou náležitostí o které musí být spotřebitel jasně informován v průběhu všech fází registračního procesu, resp. sdělování údajů společnosti, aby po něm mohla následně společnost tuto částku žádat. Sdělení o ceně skryté v ceníku či podmínkách se tak nejeví jako dostatečné informování spotřebitele.
Závěrem spotřebitele upozorňujeme, že výše uvedené vyjádření k jeho stížnosti se vztahuje na situaci, kdy k registraci došlo před 26. 2. 2020. Společnost totiž na přelomu února a března provedla úpravu spočívající v tom, že informaci o ceně před tlačítko „Registrovat se“ doplnila.
Dobrý den pane Kerbachu, děkujeme Vám, že zde potvrzujete obdržení přijetí plnění z uzavřené smlouvy. Každý spotřebitel by se měl v rámci své činnosti chovat zodpovědně. Proto podnikatel tvrdí, že pokud spotřebitel nečiní své jednání v rámci „rozumné míry pozornosti a opatrnosti“, tak jak je tato jeho povinnost definována Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2005/29/ES o nekalých obchodních praktikách, je tato nečinnost klienta - spotřebitele pouze jeho rozhodnutím a za jeho nečinnost nenese podnikatel žádnou odpovědnost a klient - spotřebitel se nemůže domáhat právní ochrany, kdy sám svým jednáním a to zejména tím, že spotřebitel nečinil v rámci „rozumné míry pozornosti a opatrnosti“ způsobil - zavinil tvrzený stav ze strany klienta - spotřebitele, že se neseznámil, resp. že nebyl informován o příslušných Aukčních podmínkách, které jsou tvořeny před smluvní dokumentací a samotnou smlouvou, kdy však svým projevem vůle tvrdí opak.