Dobrý den, rád bych Vás touto cestou požádal o radu, názor k mé situaci.. ČKP ve spolupráci se společností Contin s.r.o. odmítá uznat a uhradit v plné výši škodu, jenž mi byla způsobena na vozidle. Šetření nehody postoupilo magistrátu, ten po uzavření šetření uznal mou stranu poškozenou.
Pracovník Global Assistance nás odvezl do smluvního servisu pojišťovny, u které mám vozidlo pojištěné.
Úhradu za opravu vozidla jsem zaplatil ze svých prostředků, s informací, že s fakturou dále budu operovat jakožto s hlavním dokladem pro proplacení od pojišťovny viníka. ( viník na místě nehody odmítl očividnou vinu a situaci posuzoval magistrát hl.m. Prahy)
Situace je dále komplikovaná tím, že viník je ze zahraničí a škodu způsobil zapůjčeným vozem. Českým pojišťovnám se nepodařilo na moje podněty zjistit, kdo pojišťovnu ze zahraničí zastupuje. Následně jsem celou věc postoupil ČKP a ta dále případ postoupila spol. Contin s.r.o. s tím, že se celá věc uzavře a budou mi proplaceny finance, které jsem do opravy investoval.
Během několika týdnů jsem dostával neustálé maily ohledně dodatečných prokázání použitých dílů při opravě vozu a taktéž fotodokumentaci z opravy vozidla.Ačkoliv mají k dispozici celý spis z magstrátu, vetně fotografií. Autoservis doložil maximum, avšak na některé díly již nemá doklad o koupi. Tímto spol. Contin odmítla uznat náhradu škody z faktury a proplatí pouze ty, ke kterým servis prokázal účtenky, že je koupil. Mmjn. spol. Contin s.r.o. rozporuje fakt, že v neautorizovaném servisu byly použity originální díly používané autorizovanými servisy a že celková suma mohla být nižší.
K faktuře za opravu, je doložen výpis ze syst. Audatex o provedené opravě a výměně poškozených dílů.
Tuto situací mi vznikl rozdíl 54000 Kč.
proplacení faktury za opravu vozidla poškozeného při autonehodě, vymáhání platby
Objasnění, zda - li je postup spol. Contin. s.r.o. standartní a o jaké zákonné podmínky se opírá - z jaké pravomoci takto rozhoduje.
Kdy a jak dostanu zmíněný rozdíl 54 000 Kč zpět.
Je - li žaloba autoservisu, či spol Contin s. r.o. adektvátním krokem ?
Pokud spotřebitel s likvidací pojistné události nesouhlasí, měl by nesouhlas se šetřením pojistné události zaslat pojistiteli a požadovat znovu prošetření případu. Nebude-li spotřebitel se svým požadavkem úspěšný, bude vhodné vyhledat právní služby a obrátit se na příslušný soud, případně je možné vymáhat škodu i po samotném škůdci (viníkovi dopravní nehody).
K námitkám společnosti, které rozporují cenu opravy s odkazem na to, že byl použit originální díl, lze uvést následující. V nálezu Ústavního soudu ČR sp. zn. II. ÚS 2221/07 ze dne 19. března 2008 je uvedeno, že: "je-li za škodu považována újma, která nastala v majetkové sféře poškozeného, a její výše je dána rozdílem mezi majetkovým stavem poškozeného před a po poškození, musí i rozsah náhrady škody zohlednit výši všech nutných prostředků, které byl poškozený nucen vynaložit k obnovení původního majetkového stavu, v daném případě k opravě vozidla tak, aby bylo z technického hlediska stejně provozuschopné jako před škodnou událostí. Pokud obnovení původního majetkového stavu není možné jinak než za použití nových náhradních dílů, oprava byla provedena účelně a směřovala jen k odstranění následků škodné události, nelze přenášet povinnost k úhradě nákladů na uvedení věci do původního stavu na poškozeného a neodůvodněně jej znevýhodňovat oproti škůdci. Je třeba přihlédnout i k tomu, že v případě havarovaného vozidla, byť opraveného novými díly, je jeho skutečná hodnota vždy nižší než původní hodnota použitého vozidla. V neposlední řadě je třeba vzít v úvahu i to, že poškozenému ono diskutabilní tzv. zhodnocení vozidla v podstatě bylo protiprávním jednáním vnuceno. V důsledku škodné události se tak dostává do situace, kdy ačkoliv na rozdíl od viníka škody si počínal v souladu s právem (v konkrétním případě neporušil dopravní předpisy), je nucen vynaložit ze svého značnou částku na to, aby své vozidlo mohl vůbec používat jako před škodnou událostí."
V novějším nálezu sp. zn. I.ÚS 1902/13 ze dne 11. 6. 2014 se Ústavní soud vyslovil, že uhrazení celé ceny účelně provedené opravy (směřující jen k odstranění následků škodné události) by mělo být pravidlem. Nelze pouze uzavřít pojistné šetření se závěrem, že oprava byla provedena novými díly a z tohoto důvodu došlo k obohacení na straně spotřebitele a proto pojišťovna přistupuje k amortizaci.
Z výše uvedených názorů Ústavního soudu ČR lze dovodit, že není možné krátit pojistné plnění z toho důvodu, že nějaký díl, který byl již opotřebován, byl nahrazen novým, originálním dílem, který je běžně používán zejména v autorizovaných servisech.
Dále může spotřebitel využít možnost mimosoudního řešení spotřebitelských sporů při České obchodní inspekci. Více informaci k uvedené službě lze nalézt na webové adrese www.adr.coi.cz.