S touto firmou jsem uzavřel smlouvu o dílo na montáž dveří včetně zárubní bezpečnostní třídy 4.V uvedený termín jsem zajistil zpřístupnění bytu dcerou.Po návratu ze zaměstnání jsem z uvedené faktury a protokolu o převzetí zjistil,že byla provedena montáž dveří bezp.třídy 3!Ještě týž den jsem vše reklamoval/e-mailem/.Odpověď jsem dostal po delší době od p.Kotoulové/zřejmě sekretářka/Papíry, tzn. předávací protokol, smlouvu a
cenovou nabídku máme podepsané, předávací protokol bez závad.Dále napsala,že to samé vyjádření má i od p. Nováka.Sám p.Novák se mi ozval až 18.4/byl zaneprázdněn/reklamoval jsem 31.3 2014.Prohlásil Velice mne tato situace mrzí, že došlo k nedorozumění, ale
nemějte strach, bezpečnostní třída 3 a 4 je dá se říct totožná! a
napohled dveře od sebe ani nerozeznáte.Údajně BD 4 neměli a já prý spěchal a p.Kotoulové jsem měl po telefonu! odsouhlasit BD 3,což je samozřejmě nesmysl.Na Vaši radu jsem zaslal doporučeně reklamaci,odpovědí bylo zamítnutí a dokonce jsem byl označen jako sprostý lhář...Po Vašem dalším doporučení jsem poslal výpověď pro nesplnění kvality.Je to již déle než měsíc a nikdo se neozval.Jen mi ještě před tím,pan majitel vyhrožoval svým právním zástupcem.Vše mohu doložit e-maily Smlouva a její nedílná součást je na dveře bezp.třídy 4 a faktura i předávací protokol jsou pod stejným číslem!
Montáž dveří bezpečnostní třídy 4 včetně zárubní
Výměna dveří za mnou objednané dveře bezpečnostní třídy 4
Vycházíme z předpokladu, že smlouva byla uzavřena v tomto kalendářním roce. Přesto, že smlouva nese označení "smlouva o dílo", jedná se v souladu s ustanovením § 2085 občanského zákoníku o smlouvu kupní. Zhotovitel má v tuto chvíli postavení prodávajícího a prodávající odpovídá spotřebiteli dle § 2161 odst. 1 občanského zákoníku za to, že věc má vlastnosti, které si strany ujednaly. Neopovídá-li předmět smlouvy takovému ujednání, jedná se o tzv. nesplněnou jakost při převzetí. Spotřebitel může požadovat v rámci reklamace výměnu v souladu s § 2169 občanského zákoníku. Není-li možné provést výměnu, může od smlouvy odstoupit. Nezvolí-li výměnu, lze požadovat přiměřenou slevu z kupní ceny.
Je-li ve smlouvě uvedena konkrétní bezpečnostní třída dveří, prodávající by jiné ujednání musel prokázat.
Subjekt Zdeněk Novák nereagoval na naši výzvu k řešení stížnosti. Vzhledem k tomu, že je námi nabízené mimosoudní řešení sporů založeno na principu dobrovolnosti, bude stížnost pro nereakci subjektu uzavřena.
V tomto případě je uvedený typ dvěří sjednán ve smlouvě, není tedy nutné prokazovat, že se skutečně jedná o rozpor se smlouvou. Doporučujeme tedy kontaktovat advokáta, který případ posoudí, sepíše tzv. předžalobní výzvu. V případě, že subjekt bude nadále rezistentní, bude na zvážení podání žaloby. Seznam advokátů je k dispozici na http://www.dtest.cz/advokati.