A3 SPORT s.r.o.

#4171Neuznaná reklamace pánské obuvi značky ADIDAS SUPERSTAR II

19 dnů 1 hodina

29.08.2014, před 10 lety

Marek Jirásko

dne 18.4.2014 jsem v obchodě A3sport v Hradci Králové, ADIDAS FUTURUM HRADEC KRÁLOVÉ, Brněnská 1825/23a zakoupil pánskou obuv značky adidas superstar II. Po cca 4 měsících nošení se na levé botě, na vnitřní straně bota roztrhla (na pravé botě se tentýž problém začíná také objevovat). Dne 24.8.2014 jsem boty na prodejně reklamoval. 26.8.2014 byly boty na prodejnu vráceny s tím, že reklamace se zamítá - údůvodnění je, že bota ani materiál nemají žádnou vadu. Kontaktoval jsem reklamační oddělení s tím,že jestliže boty nevydrží déle než 4 měsíce tak se asi o nějakou vadu jednat musí a také jsem požadoval výměnu nebo alespoň opravu bot, bohužel odpověď byla velmi strohá ve smyslu, že se k reklamaci vyjádřili písemně (tedy zamítnutím) a že se reklamace neuznává. Chtěl jsem se tedy zeptat jestli si mám nechat udělat soudní znalecký posudek již nyní nebo mám boty zaslat k reklamaci opakovavě (3x)?

pánská obuv, adidas superstar II, velikost 9-

Požadoval jsem výměnu zboží, ale minimálně opravu roztržené a rozlepující se obuvi měla firma provést. V mém případě se tak však nestalo, a firma hned druhý den poslala boty zpět.

1.9.2014 12:29, před 10 lety

Je-li reklamace uplatněna do 6 měsíců od převzetí věci, má se dle § 2161 odst. 2 občanského zákoníku za to, že věc byla vadná již při převzetí. Důkaz opaku by měl provést prodávající, pokud reklamaci zamítá. Jedná se o právní vyvratitelnou domněnku, která připouští důkaz opaku. Až po provedení důkazu opaku se má za vyvrácenou.
Spotřebitel se také může rozhodnout, že si nechá zpracovat znalecký posudek, ve kterém se znalec bude zabývat existencí a povahou vady. V případném sporu se tím vylepší jeho důkazní postavení. V případě, že posudek vyjde ve prospěch spotřebitele, má spotřebitel právo na řádné vyřízení reklamace a na úhradu znalečného. Seznam znalců je na www.justice.cz nebo na www.dtest.cz/soudni-znalci.
Z důvodu opakované vady lze odstoupit od kupní smlouvy pouze v případě, že je požadovaný počet reklamací uznán (3 stejné vady, 4 různé).

17.9.2014 12:16, před 10 lety

Společnost A3 SPORT s.r.o. se nerozhodla spory prostřednictvím služby VašeStížnosti.cz řešit. Vzhledem k tomu, že služba je založena na principu dobrovolnosti, bude nutné z tohoto důvodu stížnost uzavřít.
V případě, že má spotřebitel zájem i nadále ve sporu pokračovat, bude nutné obrátit se na příslušný občanskoprávní soud s žalobou. Před samotným podáním žaloby doporučujeme zaslat společnosti předžalobní výzvu dle § 142a občanského soudního řádu. Předložení znaleckého posudku vylepší ve sporu důkazní postavení spotřebitele.

Vyjádření dTestu k uzavření případu

27.11.2014 10:42, před 10 lety

Spotřebitel nám po uzavření stížnosti sdělil následující:

dne 29.8.2014 jsem se na Vás obrátil se stížností na společnost A3 sport z důvodu odmítnutí jednoznačné reklamace pánské obuvi. Dle Vaší rady jsem se obrátil na soudní znalkyni a nechal jsem si vypracovat soudní znalecký posudek. Posudek byl vypracován s tím, že boty vykazují několik vad včetně vadného materiálu. Zaslal jsem znalecký posudek na reklamační oddělení a přišla mě odpověď, že se reklamace uznává,a že mě za boty zašlou peníze a také že uhradí znalecký posudek a poštovné. Děkuji za radu, díky ní, jsem dostál svého práva.

Marek Jirásko