Dne 04.04.2020 učiněna objednávka č. 601887777 čtyř párů obuvi za 4.273,--. Následovalo info, že bylo odesláno dopravcem PPL. Jelikož Zboží nedorazilo, učinila jsem 15.04.2020 na PPL dotaz, kde se zboží nachází. Dle PPL zadal Eobuv data do systému, avšak fyzicky nebyl předán přepravci. Po urgenci jsem obdržela 16.4. jeden karton o délce 35 cm, kde byla vložena jedna krabice s obuví (krabice o šířce 20 cm) s dodacím listem a fakturou na kompletní objednávku. Dne 16.04. následovala písemná reklamace jak na PPL, tak na Eobuv. Dle PPL a jejich kamerových záznamů je zřejmé, že Eobuv dodala pouze jeden karton, kde podle rozměru mohla být jedna, max. dvě krabice s obuví. Nesčetněkrát jsem s E-obuví telefonovala a zasílala písemné urgence k nedodané obuvi. Veškerou fotodokumentaci týkající se rozměrů, hmotnosti a etiket jsem do reklamačního dopisu přiložila a mám i nadále k dispozici.
Vadí mně, že Eobuv stále disponuje mými penězi ve výši Kč 3.139,--, za které jsem neobdržela obuv, ani peníze zpět na účet.
čtyři páry obuvi, z nichž byl dodán pouze jeden.
Vrácení peněz 3.139,-- za nedodané zboží.
Pokud nebylo dodáno zboží v odpovídajícím množství, jedná se o vadu, za kterou je odpovědný prodávající. Vzhledem k tomu, že zboží bylo reklamováno v prvních 6 měsících od jeho převzetí, platí právní vyvratitelná domněnka, že zboží bylo vadné již při převzetí. Odůvodnění zamítnutí reklamace by se tedy mělo vztahovat k prokázání skutečnosti, že věc nebyla vadná při převzetí (tedy, že byly dodány všechny části objednávky). Zamítnutí reklamace je proto nutné přesvědčivě zdůvodnit.
Není-li zamítnutí reklamace řádně zdůvodněno a uplynula-li 30 denní lhůta pro vyřízení reklamace, má spotřebitel právo od smlouvy odstoupit, neboť jeho reklamace nebyla vyřízena včas (dle § 19 odst. 3 zákona o ochraně spotřebitele). Více informací je možné vyhledat na webové adrese www.dtest.cz/nejcastejsi-problemy/zamitl-vam-prodejce-reklamaci-zbozi-prevzateho-pred-mene-nez-6-mesici/25.
Platil-li spotřebitel při nákupu přes internet platební kartou a obchodník nedodá objednané zboží, může spotřebitel využít bankovní nástroj zvaný chargeback. S jeho pomocí lze za určitých podmínek získat peníze zpět. Spotřebitel by měl co nejdříve kontaktovat svou banku s žádostí o provedení zpětné platby. Žádost je vhodné podpořit relevantními dokumenty, například kopií komunikace s obchodníkem atd.
Vzhledem k tomu, že se jedná o zahraniční podnikatelský subjekt, doporučujeme spotřebitelce, aby se v případě nevyřešení situace v mimosoudním řešení sporů, obrátila na Evropské spotřebitelské centrum na internetových stránkách https://www.coi.cz/pro-spotrebitele/evropske-spotrebitelske-centrum/, které bezplatně, rychle a efektivně pomáhá spotřebitelům řešit spory s obchodníky z jiného členského státu EU, Islandu nebo Norska.