JB-software s.r.o.

#42041Zamítnutí odstoupení od smlouvy

5 měsíců 27 dnů

04.05.2020, před 5 lety

Lenka Kurzerová

Dne 20. 3. 2020 jsem prostřednictvím e-shopu www.respirator.lyke.cz uzavřela kupní smlouvu, jejímž předmětem byla respirační maska KN95 (FFP2). Masku jsem převzala dne 21. 4. 2020. Vzhledem k tomu, že kupní smlouva byla uzavřena pomocí internetu, tj. typického prostředku komunikace na dálku, rozhodla jsem se využít svého práva podle ust. par. 1829, odst. 1 ve spojení s par. 1818 zákona 89/2012 Sb. a písemně jsem odstoupila od smlouvy a zboží jsem zaslala zpět (viz podací č. RR154578355CZ). Masku jsem vrátila v původním, neotevřeném a neporušeném obalu. Z mailové adresy info@lyke.cz mi bylo sděleno, že dle vyjádření ČOI nelze respirátor z hygienických důvodů vrátit. Na mailovou adresu jsem zaslala upozornění, že masku vracím zpět v původním, neotevřeném a neporušeném obalu. Dnes mi z mailové adresy info@lyke.cz bylo oznámeno, cit.: "Vaše odstoupení bylo zamítnuto, jelikož respirátory nelze vracet z hygienických důvodůjak jsme vám psali již dříve. Respirátor vám vracíme zpět. Podpis: Tým LYKE"

respirační maska KN95 ((FFP2)

Uznání bezdůvodného zamítnutí odstoupení od kupní smlouvy (viz výše) a vrácení kupní ceny, vč. poštovného za odeslání zboží zpět na můj bankovní čet uvedený v oznámení o odstoupení od kupní smlouvy ze dne 23.4.2020

27.5.2020 15:24, před 5 lety

Obecně platí, že při koupi zboží na dálku má spotřebitelka dle § 1829 odst. 1 písm a) zák. č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, 14 dnů od převzetí zboží nárok na to, aby u prodávajícího uplatnila odstoupení od smlouvy. Tento nárok však není absolutní.

Ustanovení § 1837 občanského zákoníku upravují situace, kdy není možné od smlouvy bez zákonného důvodu odstoupit. Dle § 1837 písm. g) platí, že spotřebitelka nemůže odstoupit bez udání důvodu od smlouvy o koupi zboží, které bylo dodáno v uzavřeném obalu, které spotřebitelka z obalu vyňala a z hygienických důvodů jej není možné vrátit zpátky. Pokud však v daném případě zboží z hygienického obalu vyňato nebylo, může spotřebitelka od smlouvy odstoupit.

Nepodaří-li se spor vyřešit smírnou cestou, má spotřebitelka možnost obrátit se na mimosoudní řešení sporů při České obchodní inspekci. Tato služba je bezplatná. Odkaz na podání návrhu na zahájení mimosoudního řešení sporů je možné vyhledat na webové adrese https://www.coi.cz/informace-o-adr/.

31.10.2020 20:28, před 4 lety