Dne 5.4.2020 jsem zakoupil elektrický vertikutátor Patriot S 1800. Sestavení a uvedení do provozu dle návodu. Ten samý den po necelých dvou hodinách přestal fungovat. Druhý den odvezen do servisu na reklamaci. Ta byla uznána a 20.4.2020 stroj vrácen bez dalších připomínek. Po dalších dvou hodinách práce se ze stroje začalo kouřit. Odvezeno do servisu 27.4.2020. Reklamace neuznána z důvodu přetížení. Prý bylo patrno, že jsem nastavil velkou hloubku. Nastaveno dle návodu na stupeň 1. Poukazoval jsem na to. Manager zákaznického centra reklamaci neuznal, mé námitky v potaz nebral. Tvrdil mimo jiné, že stroj není na každou zahradu. Nikde jsem neviděl v návodu, ani mne neupozornili v prodeji, že to tak je. Zahradu mám ale rovnou. Vše jsem udělal a postupoval dle návodu.
Elektrický vertikutátor Patriot S 1800
Vrátit peníze
Pokud prodávající reklamaci zamítne a písemně odůvodní, ale spotřebiteli důvody zamítnutí nepřijdou příliš přiléhavé na tuto situaci, může se spotřebitel ještě před zahájením sporu obrátit na soudního znalce pro vypracování znaleckého posudku, kterým poté bude rozporovat odůvodnění zamítnuté reklamace. Vyjde-li posudek ve prospěch spotřebitele, je nutné se opět obrátit na prodejce (nejlépe formou doporučeného dopisu s dodejkou) s odstoupením od smlouvy z důvodu nevyřízení reklamace včas a řádně, což prokazuje právě přiložený posudek znalce. Cenu posudku lze oprávněně požadovat jako účelně vynaložený náklad spojený s reklamací. Seznam znalců je k dispozici na internetové stránce Ministerstva spravedlnosti ČR www.justice.cz nebo na www.dtest.cz/soudni-znalci.
V návaznosti na nesouhlas zákazníka s výsledkem reklamace byla celá záležitost prověřena a sdělujeme k ní následující.
Reklamovaný vertikutátor prohlédl odborný servisní technik a bylo zjištěno, že motor je poškozen od přetížení a práce při nadměrném nastavení hloubky. O tom svědčí také stopy po zaboření do půdy na pracovních pružinách a nožích, které bylo zcela nepochybně vyšší než jsou hodnoty doporučované návodem. Na stroji však není žádná vada materiálové ani výrobní povahy, za kterou by měla nést odpovědnost naše společnost v rámci záruky.
V souvislosti s poškozením vertikutátoru považuji za velmi důležité upozornit především na návod k použití stroje, kde najdeme v kapitole „Nastavení pracovní hloubky“ i toto upozornění: „Riziko poškození stroje! Optimální pracovní hloubky je dosaženo, když nože/provzdušňovací pružiny pracovního válce zasahují do půdy 2–3 mm. Příliš velká pracovní hloubka může mít za následek přetížení motoru a způsobit poškození. Dbejte proto na správné nastavení pracovní hloubky.“ Při práci se strojem je nutné zhodnotit i stav pozemku a posoudit, zda je pro vertikutaci daná plocha svou rozlohou, podložím a členitostí vhodná. Je povinností uživatele seznámit se s pokyny uvedenými v návodu před použitím stroje a také je dodržovat. Nerespektování návodu může vést k poškození a je také porušením záručních podmínek.
Naše společnost, jako solidní prodejce, samozřejmě přijímá odpovědnost za vady materiálové či výrobní povahy, které se mohou na výrobku vyskytnout v době trvání záruční lhůty. Pokud je však výrobek poškozen v důsledku práce s nevhodným nastavením a svědčí o tom i stopy na pracovních částech stroje, pak nezbývá než na vydaném zamítavém stanovisku k reklamaci trvat.
Stížnost přeřazujeme na spotřebitele, aby měl možnost reagovat.
Vážená redakce dTestu, v první řadě velice děkuji za Váš čas, který věnujete i mému případu; vážím si ho.
K reakci společnosti bych napsal toto. "Díky Bohu" za Ctrl+C a Ctrl+V, neboť ulehčí všem práci, zejména jak odpovědět klientovi, že jste ho okradli a vlastně má být potichu.
Stroj jsem si včera vyzvedl v servisu Praha-Stodůlky a dnes jsem udělal obhlídku stroje a fotografickou dokumentaci, se kterou budu dál pracovat. Danou odpověď jsem obdržel již od pana Lukáše Leitnera, manažera klientského centra Mountfieldu, a.s. dne 4.5.2020. Svědčí bohužel o faktu, že si celou věc neprověřil a "slepě" věřil vyjádření "odborného" servisního technika.
"Odborný" servisní technik uvedl, že byl motor přetížený z důvodu nastavení špatné hloubky, které je patrné na nožích a pružinách. Proto jsem udělal kvalitní fotografickou dokumentaci i s měřítkem, které potvrzuje, že si celou věc nikdo nechtěl prověřit, navíc v prvotní nabídce opravy chtěl technik vyměnit celý motor. Je to zvláštní, když nebyl stroj a kryt motoru ani otevřen. Pod kapotou jsou vidět (i na fotografiích) zbytky trávy, se kterou jsem stroj odvezl. Pokud by totiž došlo k otevření "kapoty" vertikutátoru, tato tráva by musela vypadnout. To je první věc. Druhá věc: s posuvným měřítkem jsem si změřil části nožů, které se viditelně zabořily do země. Vzdálenosti jsou v rozmezí od 2,49 mm až po 3,04 mm, a to u drtivé většiny nožů (v návodu je uvedeno 2-3 mm!). U dvou či tří nožů se jedná o vzdálenost 4 mm. To ale nemůže vést k přetížení a zničení stroje na pouhých 150 m2. Žádný pozemek není nikdy stoprocentně rovný, ale je vidět, že nastavení bylo správné. Pokud by totiž byla špatně nastavena hloubka, pak by byly tyto stopy viditelné na všech nožích. Toto je druhý a podstatný omyl (či záměrné klamání? klienta), kterého se jak servisní technik, tak i pan manager dopustili. Domnívám se, že se jednalo o záměr jak donutit klienta platit za něco co nemusí. Návod jsem si přečetl a opravdu postupoval dle pokynů.
Rád bych podotkl, že jsem sám oficiálním znalcem, sice v oboru zdravotnictví, nicméně jsem si stoprocentně vědom postupu dokazování, nejsem v tomto nevzdělán. Vím, že lze celou věc řešit přes znalecké posudky, které ovšem nemusí společnost akceptovat a vše se může řešit soudní cestou. Jsem si jistý, že společnost jako je Mountfield, na jejichž služby a servisy je stížností mnoho, spoléhá na to, že klient toto hodí za hlavu a nechá celou věc na pokoji.
Nicméně již z principu toto nemohu nechat jen tak. Každopádně již v této společnosti nekoupím ani pytel substrátu, natož jakýkoliv stroj. Bohužel všichni kolem mne, kteří na zahradách pravidelně pracují, mají s touto společností špatné zkušenosti. Prostě zkušenost je nepřenosná, tudíž si na to každý musí přijít sám. Nepředpokládám, že Mountfield bude reagovat, nicméně tyto stránky, stejně jako i jiné webové stránky, čtou další lidé a ti budou mít alespoň větší obrázek o tom, jak postupovat, či se například této společnosti vyhnout.
Ještě jednou děkuji dTestu. S pozdravem AS
Stížnost tedy přeřazujeme na společnost, aby mohla na zjištění spotřebitele reagovat. Z naší strany dodáváme, že pokud spotřebitel postupoval v souladu s návodem, potom nelze namítat, že stroj pracoval ve velkých hloubkách apod.
Dle společnosti návod doslova stanoví: "Optimální pracovní hloubky je dosaženo, když nože/provzdušňovací pružiny pracovního válce zasahují do půdy 2–3 mm. Příliš velká pracovní hloubka může mít za následek přetížení motoru a způsobit poškození." Optimální znamená nejlepší, nikoliv jediná možná či přípustná. Jestliže se nože pohybovaly v mezích popsaných spotřebitelem, potom dle našeho názoru byl návod přesně dodržen.