HP TRONIC Zlín, spol. s r.o.

#42306Odmítnutí vrácení peněz po 3. reklamaci

13.05.2020, před 5 lety

Adam Franek

pokusím se to napsat stručně a jednodušše..

Reklamoval jsem u společnosti DATART zakoupený notebook který měl problém s diskem.. Notebook jsem reklamoval celkem třikrát (upozorňuji že se STEJNOU závadou).

Poprvé byla reklamace uznána s tím, že se notebook opravil..
Podruhé byla reklamace uznána s tím, že v notebooku už vyměnili disk
Třetí reklamace se stejnou závadou => (notebook se nezapl, ukázal opět chybovou hlášku "Automatická oprava nemůže Váš počítač opravit, PROBLÉM NA DISKU"). Jelikož sám notebook evidentně dal najevo s čím je opět problém (s diskem), vyrazil jsem opět směr pobočka DATART na Zličíně, vše se sepsalo, poslalo opět na "reklamaci" a výslovně jsem požádal o odstoupení od smlouvy a vrácení peněz na které jsem měl po třetí reklamaci stejné závady nárok, pokud se nepletu.

Po měsíci mi přišla SMS že je reklamace vyřízena a že se mám dostavit na pobočku.. zde mi oznámili že reklamace uznána nebyla, tudíž mi peníze nevrátí, avšak že notebook reinstalovali a že je prý zcela v pořádku (proč ho tedy přeinstalovali a vrtali se v něčem co je super v pořádku??.. Nepřijde mi v pořádku že mám a produktem 3 stejné po sobě jdoucí problémy).

Řekl jsem jim tedy že notebook si odmítám převzít a trvám na vrácení peněz. Bylo mi zděleno že notebook musí odeslat na posouzení ombudsmanovi a že mám počkat na vyjádření.. Sepsali jsme zákaznickou stížnost z prodejny a dne .. 21.3. 2020 mi příšel email

"Dobrý den,

potvrzujeme přijetí Vašeho e-mailu, který jsme zařadili ke zpracování a budeme se mu věnovat.
S přátelským pozdravem Ombudsman DATART.cz"

Dnes je 13.5. 2020 a dodnes mi nikdo nezavolal, nenapsal SMS, nenapsal email a nijak se nevyjádřil k tomu kde je můj notebook, co se s ním děje, jaký je verdikt a co se bude dít..

před cca 2 týdny jsem dokonce volal na linku datartu kde paní evidentně nevěděla jak situaci řešit, na mé otázky nedokázala odpovědět a i přesto že jsem ji 6x požádal o to, aby zařídila alespoň aby se mi někdo emailem vyjádřil k tomu co se děje.. do dnešního dne ani ťuk.
13.5. 2020 jsem volal na linku znovu (kupodivu mi to opět vzala stejná paní), tvrdila mi že to údajně urgovala a že se to řeší, opět jsem jí několikrát výslovně požádal o to, aby se mi někdo ozval minimálně SMS zprávou nebo emailem. Psal jsem také na email ombudsman@datart.cz ... stejně tak bez úspěchu.

Situace se do dnešního dne nikam nepohla, notebook nemám, peníze nemám, vyjádření nemám.

Jak dlouho může společnost/ombudsman tuto situaci natahovat? To můžu být bez notebooku rok? Dva? Deset?

Děkuji

Notebook MSI GF63 VÝROBNÍ ČÍSLO: K1808N0057602

Vrácení peněz, jak jsem požadoval už po třetí reklamaci stejné závady.

16.6.2020 09:50, před 5 lety

O opětovném vyskytnutí vady po opravě mluvíme tehdy, jestliže se na zboží objeví stejná vada, která byla v rámci uznané reklamace již dvakrát opravována. Při třetí reklamaci stejné vady lze tedy vznést nárok na odstoupení. Ale i v tomto případě se jedná o reklamační řízení a prodávající může oprávněnost reklamace posoudit, vyžaduje-li to povaha vady. Charakterem stejné vady se zabýval Nejvyšší soud v usnesení ze dne 29. 8. 2013, sp. zn. 33 Cdo 2979/2012. Dle citovaného rozhodnutí lze o stejné vadě hovořit za situace, kdy se vada projevuje stejně ve vlastnostech věci.

V řešené věci se podle našeho názoru jedná o tzv. faktické uznání reklamace. Obvykle podnikatel uvádí, že oprava věci, což je jeden ze způsobů vyřízení reklamace a jeden z nároků, který vzniká spotřebiteli z vadného plnění, byla uskutečněna "v rámci dobrých obchodních vztahů se zákazníkem" atp., nicméně skutečným účelem je zakrýt skutečnost, že věc byla vadná. Takové jednání by bylo podle našeho názoru možné vyhodnotit jednak jako obcházení účelu a smyslu zákona, jednak, jak je uvedeno výše, jako faktické uznání reklamace.

V takovém případě by spotřebitel měl mít podle našeho názoru možnost odstoupit od smlouvy. Odstoupením od smlouvy se smlouva ruší od počátku a strany si mají povinnost vrátit poskytnutá plnění, tzn. spotřebitel společnosti zboží a společnost spotřebiteli kupní cenu v podobě peněžních prostředků. Spotřebiteli tedy odstoupením od smlouvy vzniká nárok na vrácení zaplacené částky. Společnost je povinna vrátit spotřebiteli peněžní prostředky bez zbytečného odkladu poté, co od smlouvy odstoupí. Zákon lhůtu stanoví takto neurčitě z důvodu elasticity obchodních vztahů, jinak řečeno každý vztah je jiný a vyžaduje individuální posouzení. Obecně však lze říci, že pokud by doba, po kterou podnikatel nejedná a prostředky nevrací, měla výrazně překročit hranici únosnosti/přiměřenosti, musí podnikatel vždy náležitě odůvodnit, proč vrácení peněžitých prostředků zdržuje.

Není-li dostačující telefonní komunikace, je vhodné zvolit komunikaci v písemné formě (doručeně, nejlépe s dodejkou). V případě, že prodávající nevrátí spotřebiteli peněžní prostředky v přiměřené době po odstoupení, je možné prodávajícího vyzvat k plnění tzv. předžalobní výzvou dle ustanovení § 142a zákona č. 99/1963 Sb., občanský soudní řád. Zaslání předžalobní výzvy nikoho nezavazuje k podání žaloby u soudu. Ale při projednání sporu před soudem, má v případě úspěchu ten, kdo vyzval protistranu předžalobní výzvou, právo na náhradu nákladů řízení. Jejím zasláním je zároveň dlužník upozorněn na možnost uhradit dluh bez dalších soudních výdajů. Více informací ohledně náležitostí předžalobnívýzvy je možné vyhledat na webové adrese www.dtest.cz/clanek-3511/predzalobni-vyzva.

28.9.2020 21:39, před 4 lety