Dobrý den, dne 11.4.2020 jsem pomocí e-schopu zakoupil zahradní válec typové označení HECHT501. S vyzvednutím a zaplacením na pobočce v Benešově, kde jsem si také zboží následující den převzal.
Při prvním použití jsem zjistil, že z válce uniká voda kolem středové hřídelky. Byl jsem silně rozladěn a rozhodl jsem, že bych zboží chtěl vrátit. O což jsem dne 18.4.2020 rozhodl udělat. Požadoval jsem od Přijímacích techniků protokol o odstoupení od kupní smlouvy a bylo mi sděleno, že zboží mohu jen reklamovat což jsem nechtěl, ale jinou možnost jsem nedostal. Sepsali jsme tedy reklamační list č.:105/20/000161/REK kde jsem do požadavku uvedl: „Zákazník požaduje vrácení peněz a nesouhlasí s tím, že při nákupu na dálku s výdejem na prodejně nevzniká nárok na vrácení peněz do 14 dnů. „
Stále mi tvrdí, že když zboží koupím přes internet a vyzvednu a zaplatím na pobočce nemám nárok na odstoupení od smlouvy bez udání důvodu.
U nich je to prý jen "rezervace".
HECHT 501 - ruční zahradní válec
Odstoupení od kupní smlouvy a vrácení kupní ceny.
Při koupi zboží na dálku má spotřebitel dle ustanovení § 1829 odst. 1 písm a) zák. č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, 14 dnů od převzetí zboží nárok na to, aby u prodávajícího uplatnil možnost odstoupit od smlouvy bez udání důvodů. K výkonu tohoto práva není nutný souhlas druhé strany, jedná se o jednostranný úkon spotřebitele. Pokud spotřebiteli podnikatel ve výkonu tohoto práva brání, jde to k jeho tíži.
Je-li smlouva uzavírána prostřednictvím e-shopu, jedná se o smlouvu uzavíranou distančním způsobem, na kterou dopadá výše uváděná úprava. Nelze dle našeho názoru akceptovat argument, který použila společnost, neboť jednání, které vede k uzavření smlouvy, i samotné uzavření této smlouvy je provedeno na dálku. Platba na pobočce (což je jen způsob placení za zboží, které je předmětem již uzavřené smlouvy) i vyzvednutí na pobočce (což je jen způsob smluvené dopravy/smluveného převzetí zboží, které je předmětem již uzavřené smlouvy) nic nemění na tom, že smlouva byla uzavřena na dálku. Podle našeho názoru zůstává nárok na odstoupení spotřebiteli v řešené věci zachován v souladu s výše uvedeným ustanovením.
V návaznosti na odstoupení má prodávající povinnost spotřebiteli dle ustanovení § 1832 odst. 1 občanského zákoníku vrátit do 14 dnů od tohoto odstoupení všechny peněžní prostředky včetně nákladů na dodání, které od něho na základě smlouvy přijal, stejným způsobem. Zákon připouští pozdržení platby jedině v případě, že spotřebitel ještě nevrátil zboží nebo neprokázal jeho odeslání. Pokud taková skutečnost nenastala, není důvod k pozdržení vrácení peněžních prostředků spotřebiteli. Spotřebiteli doporučujeme, aby si doklady prokazující odstoupení i odeslání zboží uschoval.
Pokud prodávající nevrátí peněžní prostředky ve stanovené lhůtě, ocitá se v prodlení. Spotřebitel tak může požadovat úroky z prodlení dle § 1970 občanského zákoníku (ve výši stanovené nařízením vlády č. 351/2013 Sb.). Nevrácením částky v zákonné lhůtě se z ní stává bezdůvodné obohacení na straně prodávajícího, které je povinen dle § 2991 odst. 1 občanského zákoníku vydat spotřebiteli.
Pokud bude podnikatel nadále v prodlení, doporučujeme spotřebiteli, aby mu zaslal tzv. předžalobní výzvu dle ustanovení § ustanovení 142a zákona č. 99/1963 Sb., občanský soudní řád, a vyzval ho k plnění ve lhůtě, která nesmí být kratší než 7 dnů před případným podáním žaloby k soudu.
Dobrý den, pane Novotný,
dle vyjádření servisní pobočky již byla tato záležitost vyřešena.
S pozdravem P. Chrudimský, Hecht Motors
Dobrý den, děkuji za informaci, jen by mě zajímalo jak byla záležitost vyřešena ? Peníze jsem nedostal, Válec jsem nepřevzal. Nikdo mě dále již nekontaktoval...
Prosím o řešení, nikoli odsouvání problému.
Děkuji
Novotný
Stížnost přeřazujeme na společnost, aby měla možnost reagovat.
Záležitost již byla se zákazníkem vyřešena.
Stížnost tedy přeřazujeme na spotřebitele, aby mohl informaci potvrdit a stížnost uzavřít.
Komentář: Bohužel i přes rady dTestu se se společností nedá domluvit. Absolutní arogance k zákazníkovi, při prodeji chlácholí, když se vyskytne problém nikdo nic nechce řešit... Na prodejně tvrdí že nic nemůžou a že všechno se musí řešit přes vedení společnosti, které se mnou odmítá komunikovat.
Jediná cesta je soud, fakt super...
Takže z "CHechtu" už nikdy nic... :-)