Jedná se o neřešenou reklamaci a nezájem firmy spolupracovat. Dne 10.3.2020 jsem si objednal přes Zaslat.cz u firmy Toptrans přepravu nových terasových prosklených dveří.Dveře jsem pro případ poškození pojistil na 14000,- Kč.Další den 11.3.2020 si kurýr dveře vyzvedl nepoškozené a řádně zabalené. Následující den 12.3.2020, kdy měly být dveře doručeny, se mi ozval pán, kterému měli dveře doručit s tím, že mu dveře nepřivezou z důvodu poškození. Společnost Toptrans se mi ani jednou za celou dobu neozvala a to ani kvůli tomu, že dveře rozbili. Reklamace byla zahájena 16.3.2020, firma Zaslat.cz, která reklamaci řeší s Toptrans si odemne vyžádala cenu za prodávané dveře avšak je nezajímalo, že byly dveře pojištěné pro případ poškození. Od té doby co jsem doložil všechny informace k reklamaci se mi nikdo neozval. Když jsem volal na reklamační oddělení, tak mi paní řekla, že mi zavolá kolegyně, ale ta už nezavolala. Další den mi přišel e-mail s tím,že se omlouvají za průtahy a ať mám ještě trpělivost. Dveře jsou stále v depu firmy Toptrans v Českých Budějovicích.
Prosklené terasové dveře
Požaduji proplatit částku, na kterou byly dveře pojištěny (14000,- Kč)+ poštovné (1065,-Kč), které jsem firmě uhradil.
Prodávající, resp. poskytovatel služby, má dle ustanovení § 19 odst. 3 zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, povinnost vyřídit reklamaci bez zbytečného odkladu. Nejdelší možná lhůta je přitom 30 dní. Jediná výjimka je v situaci, kdy se prodávající se spotřebitelem výslovně dohodne na delší reklamační lhůtě. Tato lhůta se dle rozsudku Nejvyššího soudu ČR spis. zn. 33 Cdo 3228/2009 ze dne 27. 7. 2011 vztahuje také na povinnost prodávajícího informovat spotřebitele o vyřízení reklamace.
Pokud poskytovatel služby nevyřídí reklamaci na jím poskytovanou službu ve stanovené době (30 dnů nebo individuálně sjednaná doba), jedná se o podstatné porušení smlouvy. Dle ustanovení § 2002 odst. 1 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, má v takovém případě spotřebitel právo odstoupit od smlouvy. Poskytovatel má po odstoupení povinnost vrátit spotřebiteli kupní cenu uhrazenou za provedení služby.
V případě, že spotřebitel pojistil věc pro případ jejího poškození, přičemž k tomuto poškození nakonec došlo, má nárok na vyplacení pojistného plnění ze strany subjektu, u kterého bylo pojištění zřízeno. Neposkytne-li povinné subjekt pojištěnému spotřebiteli toto plnění, může ho pojištěný spotřebitel vyzvat v písemné formě, popř. i prostřednictvím tzv. předžalobní výzvy dle § 142a zákona č. 99/1963 Sb., občanský soudní řád. Zaslání předžalobní výzvy nikoho nezavazuje k podání žaloby u soudu. Ale při projednání sporu před soudem, má v případě úspěchu ten, kdo vyzval protistranu předžalobní výzvou, právo na náhradu nákladů řízení. Jejím zasláním je zároveň dlužník upozorněn na možnost uhradit dluh bez dalších soudních výdajů. Více informací ohledně náležitostí předžalobní výzvy je možné vyhledat na webové adrese www.dtest.cz/clanek-3511/predzalobni-vyzva.