Dne 29.5.2020 jsem učinil objednávku na koupi tabletu Lenovo TAB M10 32GB WiFI ZA4GOO19CZ černý v e-schopu. Ojednávka OD 20165703 mi byla v 11.49 hod. přijata a potvrzena s tím, že zboží mi bude dodáno dne 3.6. V 15.43 hod. mi byla zaslána zpráva, že zboží nelze dodat, protože produkt je již fyzicky nedostupný z důvodů jeho vyprodání! Omluvy a další blablabla plus nabídka jiného horšího produktu. Toto zrušení objednávky jsem zjistil až asi za hodinu a reagoval jsem na tuto skutečnost dosti ostrým emailem, protože s prodejem imaginárního zboží jsem se dosud nesetkal. Tento prodejce se ještě holedbá, že byl finalista soutěže e-schopů 2019!!! V zápětí jsem svoji objednávku telefonicky stornoval. U tohoto prodejce už nikdy nakupovat nebudu. Ing. Konečný J.
tablet Lenovo TAB M10 32GB WiFi ZA4G0019CZ černý
Zajistit prodej tak, aby se takový případ již nikdy neopakopval!
Pokud spotřebitel svou nabídku již stornoval, tj. odstoupil od smlouvy, nelze po prodejci zboží již vyžadovat.
V opačném případě ovšem není vyprodání zásob důvodem, který by zakládal následnou nemožnost plnění, anebo umožnil prodejci platně odstoupit od uzavřené smlouvy. Dle ustanovení § 2006 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník platí, že plnění není nemožné, lze-li dluh splnit za ztížených podmínek, s většími náklady, s pomocí jiné osoby nebo až po určené době.
Nebude-li tedy napříště prodejce schopen řádně objednané zboží dodat s odůvodněním, že je aktuálně vyprodané, může spotřebitel trvat na splnění jeho pohledávky s argumentací, že následná nemožnost plnění je navázána výlučně na objektivní hledisko, nikoliv na subjektivní, a že vyprodání zásob nezakládá zákonný důvod pro odstoupení od smlouvy.