prosím o radu, jak postupovat v případě neuznané, avšak z mého pohledu rozhodně oprávněné, reklamace chytrých hodinek xiaomi amazfit bip. Hodinky, kupované eshopu Exasoft, jsou v záruce. Fungovaly dobře, baterie jim při běžném používání vydržela cca měsíc, ale začala zlobit GPS. Hodinky jsme proto reklamovali. Vrátily se s opravenou GPS, ale po vrácení najednou baterie vydrží už pouze cca 1-2 dny. Poslala jsem je tedy zpět, ale tuto reklamaci mi neuznali s tím, že se jedná o běžné snížení kapacity baterie, způsobené používáním,což je ale podle mě hloupost, když se tak výrazné snížení kapacity projevilo takhle náhle po "opravě" v ExaSoftu.
Uznání reklamace
Pokud prodávající reklamaci zamítne a písemně odůvodní, ale spotřebiteli důvody zamítnutí nepřijdou příliš přiléhavé na tuto situaci, může se spotřebitel ještě před zahájením sporu obrátit na soudního znalce pro vypracování znaleckého posudku, kterým poté bude rozporovat odůvodnění zamítnuté reklamace. Vyjde-li posudek ve prospěch spotřebitele, je nutné se opět obrátit na prodejce (nejlépe formou doporučeného dopisu s dodejkou) s odstoupením od smlouvy z důvodu nevyřízení reklamace včas a řádně, což prokazuje právě přiložený posudek znalce. Cenu posudku lze oprávněně požadovat jako účelně vynaložený náklad spojený s reklamací. Seznam znalců je k dispozici na internetové stránce Ministerstva spravedlnosti ČR www.justice.cz nebo na www.dtest.cz/soudni-znalci.
Z rozhodovací činnosti nižších soudů (např. okresní soud v Příbrami, sp. zn. 10 C 230/2011) lze dovodit, že standardní pokles kapacity baterie by po 24 měsících měl být cca 50 %, což vyplývá to z norem ČSN EN 61951-1a a ČSN EN 61951-2.
Pokud jde tedy o takto výraznou změnu ve výdrži baterie (tj. před opravou cca 30 dnů, po opravě 2 dny), je zde pravděpodobnost, že bude spotřebitel se svým rozporováním reklamace úspěšný.
Vážená paní Dreslerová,
prověřil jsem Vaši reklamaci a informace o typu hodinek, které máte. Tyto hodinky jsou známé svou dlouhou výdrží baterie díky nenáročnému typu displeje. Tato výdrž je ale podmíněna využíváním hodinek pro zobrazování času a základní notifikace z mobilu. Jakmile zapnete funkci GPS, která je energeticky velice náročná, výdrž baterie rapidně klesá. Vámi uváděná výdrž 1 - 2 dny je dle recenzí uživatelů při zapnuté GPS zcela běžná.
Co s tím? Abyste zkontrolovala, jestli je za sníženou výdrží právě ta GPS, vypněte ji v nastavení a prověřte, jestli se výdrž vrátí k původní hodnotě. Také prověřte, že máte aktuální firmware. Pokud se po vypnutí GPS výdrž neprodlouží, pak se samozřejmě může jednat o chybu, se kterou se obraťte na naše reklamační oddělení, produkt prověříme.
Radim Malchárek
ředitel marketingu
Dobrý den, hodinky tedy pošleme zpět. K náhlému snížení výdrže baterie došlo při naprosto stejném režimu používání, jako před opravou, kdy GPS je zapnuta vždy jen po dobu trvání sportovní aktivity.
Vážená paní Dreslerová,
hodinky samozřejmě můžete poslat zpět, prověříme, ale nejdříve Vás poprosím, abyste opravdu zkusila to GPS na pár dnů vypnout a zkontrolovat. Asi fungujete při stejném nastavení, ale jestliže před opravou nebyla GPS funkční, nespotřebovávala energii, a proto vydržely více.
Radim Malchárek
Dnes nám po dlouhé době přišly hodinky zpět s neuznanou reklamací. Prodejce jedná s opravdu velmi arogantně. Hodinky vrátili s odůvodněním jednou větou "Při použití GPS se baterie vybíjí rychleji, reklamace se zamítá".
Dříve manžel hodinky používal i s GPS (sport s GPS tak cca 2-3x týdně třeba na hodinu) a hodinky vydržely měsíc, byla to silná stránka tohoto modelu, proto jsme je i vybrali. Teď při stejné frekvenci používání GPS vydrží dva dny, což jsem psala i při reklamaci. Nevím, jak hodinky zkoušeli, každopádně přišly samozřejmě úplně vybité - cestu dva dny totiž tyto hodinky po prvním "sevisním zásahu", při kterém opravili delší načítání a občas vypadávající GPS na úkor 90 % kapacity baterie, nemohly dát :-).
Vzhledem k popsanému vývoji stížnost uzavíráme. Pro další řešení situace doporučujeme postup uvedený v našem úvodním vyjádření.