17.5.2019 jsem koupil v prodejně O2 (Ostrava, Futurum) nový telefon Samsung Galaxy A40. Šikovný prodejce na přepážce (Zdeněk Mlynárik) nelenil a hned mi nabídnul i pojištění, které tvrdí: https://www.o2.cz/osobni/pojistka-mobil "Buďte v klidu, pokud se vašemu zařízení něco přihodí." S čím pojištění pomůže: ... utopení..., Hlavní výhody pojištění: ... bez starostí, kryje poškození od dětí, pokud zařízení nepůjde opravit, získáte od O2 nové.
Co tomu čert nechtěl, zařízení začalo po necelém roce odcházet až jednoho dne nešlo zapnout vůbec. Dal jsem jej na záruční opravu. Z opravy se vrátil s diagnózou poškozený kapalinou/oxidací.
Šel tedy znovu do opravy, tentokrát s uplatněním pojistky. Jaké bylo ale nemilé překvapení, pojistka se najednou na poškození vodou/oxidací nevztahuje? Co je potom „utopení“? Mobil byl navíc používán dcerou (12 let), co je potom „poškození od dětí“?
Nejen že jsem nic nedostal (peníze ani opravu), ale ještě jsem musel zaplatit 551 Kč za účet dalšího „servisu“, který jen napsal, že by se musela vyměnit celá deska.
Vidím naprostý rozpor mezi slibem pojištění a realitou. Cítím se oklamán a poškozen.
oprava nebo výměna a proplacení 551 Kč
Co se týče reklamace platí, že uplynulo-li od zakoupení a převzetí zboží více než 6 měsíců, musel by v případě soudního sporu spotřebitel prokázat, že zboží bylo vadné při převzetí. Pokud tedy bylo rozhodnuto o reklamaci jako o neoprávněné, ale spotřebitel se závěry reklamace nesouhlasí a dožaduje se nápravy, musí důvody zamítnutí reklamace rozporovat. Silným a přesvědčivým důkazem o tom, že reklamace nebyla vyřízena řádně, je posudek soudního znalce z oboru. Prokáže-li posudek nedůvodnost zamítnutí reklamace, má spotřebitel právo požadovat nápravu nebo má možnost přímo odstoupit od smlouvy, protože jeho reklamace nebyla vyřízena řádně a včas. Odstoupením od smlouvy se závazek ruší od počátku a strany si vrátí to, co si plnily. Kromě toho má také spotřebitel právo na náhradu účelně vynaložených nákladů spojených s reklamací (tedy včetně proplacení znaleckého posudku). Seznam soudních znalců je možné vyhledat mimo jiné na webové adrese www.dtest.cz/soudni-znalci.
Šetření pojistné události je skončeno sdělením jeho výsledku osobě, která uplatnila právo na pojistné plnění. Spotřebitel může následně požádat o zdůvodnění zamítnutí pojistného plnění. Toto zdůvodnění musí být v písemné formě a mělo by z něho být jasné, proč bylo pojistné plnění zamítnuto, a to i ve vztahu k tomu, že je při nabízení pojištění jasně deklarováno, že kryje i situaci "utopení". Se stížností na výsledek pojistného šetření je vhodné obrátit se také přímo na pojišťovnu, která pojištění zajišťuje (MAXIMA pojišťovna, a.s., e-mail: info@maxima-as.cz)
Pokud by bylo nutné nějakým prokazatelným způsobem vznik závady telefonu doložit, nejvýhodněji se jeví znalecký posudek, který má i potřebou argumentační hodnotu. Seznam znalců lze nalézt také na portálu www.justice.cz.
Nepodaří-li se spor vyřešit smírnou cestou, může se spotřebitel obrátit na mimosoudní řešení sporů při České obchodní inspekci. Více informací o mimosoudním řešení sporů je možné vyhledat na webové adrese https://www.coi.cz/informace-o-adr/. Nepodaří-li se spor vyřešit tímto způsobem, bude vhodné vyhledat právní služby a svého práva se případně domáhat soudní cestou.
Hezký den,
je mi líto, pokud došlo k závadě na telefonu a bylo nutné jej reklamovat.
S pojistnými podmínkami se vždy můžete detailně předem seznámit a uvádíme je také na našich webových stránkách.
Pokud se stalo, že jste měli potíže déle a nejednalo se o nahodilé poškození, může se jednat o výluku z pojištění, která vznikla zanedbáním údržby nebo postupným působením koroze,vlhkosti, tepla nebo chladu.
V případě, že se sdělením pojistné události nesouhlasíte, bylo by třeba se obrátit přímo na pojišťovnu.
Pro kontakt můžete využít nejen email info@maxima-as.cz, ale také číslo 720 72 0143 mezi 8. a 18. hodinou v pracovní dny.
S pozdravem a přáním pěkném dne,
Guru pro Social Media, O2
Dobrý den, již jsem nesouhlasil a stálo mě to dalších 551 Kč. Stížnost je na klamavou reklamu na pojištění "proti utopení", což se stalo a přesto to nebylo uznáno!
Radim Bárta
Informace o pojištění, nejsou klamavou reklamou a mrzí mne, že to takto vnímáte.
S pojistnými podmínkami se lze vždy seznámit a uznání pojistky se řídí dle podmínek pojištění.
V rámci oznámení Pojistné události je Pojištěný povinen uvést okolnosti, za jakých ke Škodní události došlo, včetně příčiny vzniku Škodní události a v případě poškození Přístroje také charakter poškození a jeho rozsah. Pokud se jednalo o dlouhodobou záležitost a nejednalo se nahodilé poškození, může se jednat o výluku.
Je mi líto, ale v tomto směru nemáme možnost ovlivnit řešení pojistné události, která je v rukou pojišťovny a je třeba se na ni opakovaně s nesouhlasem obrátit.
Guru pro Social Media, O2
Pokud má spotřebitel výhrady vůči formě reklamy, má možnost obrátit se na příslušný krajský živnostenský úřad, který v tomto případě vykonává dozor nad dodržování povinností dle zák. č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy. Dále je možné obrátit se rovněž na ČNB, která je obecným dozorovým orgánem v oblasti pojištění.
Stížnost přeřazujeme na spotřebitele a vzhledem k výše uvedeným informacím prosíme o její uzavření.
Pojišťovna je O2 Financial Services s.r.o., na tu jsem primárně zadával stížnost (dTest nesprávně uvedl MAXIMA pojišťovna a přesměroval stížnost na O2 Czech Republic a.s.). Jak jsem psal v úvodu, prodejce O2 CZ i reklama na webu O2 FS uvádí ochrana pro utopení. Když se ale mobil utopil ve vaně, nebyla reklamace uznána. O žádné výjimce, že se utopené nevztahuje na vanu, se nepíše.
Hezký den,
škodní událost je řešena ve spolupráci s pojišťovnou Maxima, a. s. a v souladu s příslušnou Rámcovou pojistnou smlouvou O2 HW 1/2015, kterou se řídí Vaše pojištění, včetně postupů při její likvidaci.
V této situaci Vám byly všechny informace sděleny a i po přezkoumání nebyla pojistka uznána.
Stížnost přeřazujeme zpět na dTest se zvážením o uzavření, jelikož v této spojitosti jsme uvedli všechny informace.
Guru pro Social Media, O2
Pro upřesnění uvádíme, že společnost O2 Czech Republic a.s. a MAXIMA pojišťovna, a.s., jsou relevantními subjekty dle příslušných dokumentů k pojištění(rámcová smlouva obsahující podmínky: https://www.o2.cz/osobni/-a28311?field=data; a informační dokument a předsmluvní informace k pojistnému produktu: https://www.o2.cz/osobni/-a47293?field=data). Společnost O2 Financial Services s.r.o. je dle dostupných informací 100% dceřiná společnost a člen koncernu O2 Czech Republic a.s. Proto došlo k přeřazení stížnosti - společnost O2 Czech Republic a.s. má zřízené přístupy ke službě VašeStížnosti.cz a poskytuje zde za společnost vyjádření.
V předsmluvních informacích k pojistnému produktu, který si spotřebitel sjednal, je mj. uvedená také tato informace: "Pojistitel přijímá stížnosti pojištěných a oprávněných osob zaslané na adresu pojišťovny nebo email: info@maxima-as.cz. Stěžovatel má rovněž právo obrátit se se svojí stížností na Českou národní banku (kontakt viz výše) nebo na Českou obchodní inspekci se sídlem Štěpánská 567/15, 120 00 Praha 2, www.coi.cz, která je též subjektem mimosoudního řešení spotřebitelských sporů souvisejících s pojištěním. Česká národní banka není odvolávacím orgánem proti rozhodnutí pojišťovny o výši pojistného plnění." Proto jsme na pojišťovnu odkazovali.
Stížnost přeřazujeme přece jenom ještě jednou na společnost, aby potvrdila, že prostřednictvím internetových komunikačních kanálů komunikuje O2 Czech Republic a.s. i za svou dceřinou společnost O2 Financial Services s.r.o.
Hezký den,
zde komunikujeme za nás a uvádíme informace, které plynou z podmínek pojištění, které přes nás zákazník sjednává.
Guru pro Social Media, O2
Je tedy nutné věc řešit zvlášť i vůči O2 Financial Services s.r.o., i když není smluvní stranou? Děkujeme za odpověď.
Veškeré informace, jak má zákazník postupovat zde byly poskytnuty a řešení s dalším subjektem pokládáme za zbytečné.
Guru pro Social Media, O2
Stížnost tedy na základě výše uvedeného uzavíráme. Věc doporučujeme řešit se subjekty uvedenými výše. Pokud spotřebitel i přesto chce, může podat stížnost přímo na společnost O2 Financial Services s.r.o., nicméně vzhledem k výše uvedené reakci společnosti je pravděpodobné, že vyjádření bude totožné.