Dobrý den, podala jsem reklamaci, protože jsem si o žádnou službu za 580,- volání do zahraničí neobjednala. Nicméně mi bylo řečeno, že fakturu uhradit musím. Minulý měsíc mi nauctovali o 850,- více, které mi nakonec z faktury odmazali. Každý mesic mám ve faktuře něco navíc, co tam být nemá.
Reklamace faktury za měsíc květen
Požaduji opravit fakturu na částku 800,-kterou mám platit každý měsíc a žádné navíc služby, které mi neustále někdo aktivuje. Jinak budu nucena odejít ke konkurenci. Nebavi mě každý měsíc něco řešit!!!!
V řešené věci patrně mohlo dojít k omylu na straně společnosti, který má za následek chybné vyúčtování. Poskytl-li spotřebitel společnosti více peněžních prostředků, než bylo původně sjednáno, přičemž službu, za kterou byla navýšená částka účtována, si prokazatelně neobjednal, mohl by být rozdíl mezi původně sjednanou a opravdu hrazenou částkou považován za tzv. bezdůvodné obohacení na straně společnosti (k tomu viz § 2991 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník).
Nesouhlasí-li spotřebitel s vyúčtováním služeb, měl by uplatnit reklamaci. Reklamaci na vyúčtování ceny je spotřebitel oprávněn uplatnit bez zbytečného odkladu, nejpozději do 2 měsíců ode dne dodání vyúčtování ceny za poskytnutou službu. Podání reklamace nemá odkladný účinek vůči povinnosti uhradit vyúčtovanou cenu, spotřebitel by tedy měl i přes podanou reklamaci zaplatit spornou částku a až následně se domáhat jejího vrácení.
V případě, že společnost reklamaci zamítne, může se spotřebitel do jednoho měsíce ode dne doručení vyřízení reklamace (nebo uplynutí lhůty pro její vyřízení) obrátit na Český telekomunikační úřad s námitkou proti vyřízení reklamace (vzorový formulář je možné vyhledat na webové adrese www.dtest.cz/clanek-3295/namitka-k-ceskemu-telekomunikacnimu-uradu-proti-vyrizeni-reklamace-sluzby-elektronickych-komunikaci). Řízení je zpoplatněno (100,- Kč) a pracovníci Českého telekomunikačního úřadu na základě dodaných podkladů rozhodnou, zda společnost postupovala správně, či ne.
Spotřebitelka nám sdělila, že situace již byla v mezidobí vyřešena tak, že jí byl vystaven dobropis a částka jí byla odečtena. Stížnost tedy uzavíráme.