Výše uvedeného dne jsme čekali na autobus na Florenci, který se nedostavil, stejně jako omluva, či vysvětlení. Jako ostatní té noci jsme si museli poradit jinak a rozloučit se s plánovanou a předem zaplacenou dovolenou. V tuto chvíli doufáme, že voucher, nám darovaný co by satisfakce, není pouze šidítkem. Vzhledem k pohledu na webové stránky flixbusu, jež zrcadlí množství zrušených spojů, který je v poměru zrušených k vypraveným cca 1:1 viz: (https://www.flixbus.cz/info?stop=11558) mnoho nevěříme a spíše se obáváme krachu této dopravní společnosti.
S přátelským pozdravem a přáním šťastných cest všem
Skálovi
zmíněný voucher, v našem případě 8 500 kč, mi prosím uhraďte v hotovosti. Přičemž mi připojte i omluvu a vysvětlení. Děkuji předem
Dle ustanovení § 41 odst. 1 písm. a) vyhlášky č. 175/2000 Sb., o přepravním řádu, platí, že cestující ve veřejné drážní a silniční osobní dopravě má při neprovedení přepravy z důvodů na straně dopravce právo na vrácení jízdného.
Výše uvedené ustanovení (navazující na § 18b zákona o silniční dopravě) má být dle našeho názoru interpretováno tak, že vrácením jízdného se rozumí vrácení peněžních prostředků v situaci, kdy cestující jízdenku hradil rovněž peněžními prostředky. Hradil-li cestující jízdenku za pomoci voucheru, patrně by i vrácení jízdného ve formě voucheru bylo možné.
V rámci poskytování našich služeb jsme se ke formě, ve které by mělo být vráceno jízdné, zevrubně vyjádřili ve stížnosti ID 40474 (dostupné z: https://www.vasestiznosti.cz/stiznost/40474/vraceni-jizdneho-pouze-ve-forme-voucheru-s-omezenou-platnosti). Při řešení této stížnosti nás spotřebitelka informovala, že Česká obchodní inspekce se při vyřizování její věci postavila na stranu společnosti. Proč je tento přístup z našeho úhlu pohledu nesprávný rozebíráme ve vyjádření, které najdete v odkazu, který je vložen výše.
Dalším možným argumentem pro správnost námi nastíněného výklad by mohla být rozhodovací praxe rakouských soudů (k tomu článek dostupný z: https://spotrebitele.dtest.cz/clanek-8126/flixbus-musi-zmenit-neferove-obchodni-podminky).